Instructional design and development of interactive contents to support Palestinian students' comprehension on English idioms
Filistinli öğrencilerin İngilizce deyimleri anlamalarını destekleyecek etkileşimli içeriklerin öğretim tasarımı ve geliştirilmesi
- Tez No: 841290
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZİN EŞFER ÖNDÜNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: instructional design, design-based research, ASSURE Model, interactive content, idiomatic expressions, EFL
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, Filistinli öğrencilerin İngilizce deyimleri anlamalarını geliştirmeyi amaçlayan farklı etkileşimli içeriklerin öğretim tasarımını ve geliştirilmesini araştırmaktadır. Tasarıma dayalı bir araştırma yaklaşımı kullanan çalışma, 3 geliştirme döngüsünde 39 katılımcıyı içeriyor. Tekrarlanan döngüler aracılığıyla çalışma, Filistinli öğrencilerin benzersiz dilsel ve kültürel bağlamını göz önünde bulundurarak etkileşimli içeriği geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, öğretim tasarımının teorik kavrama temellerini pratik uygulamayla bütünleştirerek, öğretim tasarımı sürecinde ASSURE Modelini takip ederek ilgi çekici ve etkili öğretim materyalleri oluşturmaya odaklanmaktadır. Araştırma, öğrencilerin ikinci bir dilde deyimsel ifadeleri anlamada karşılaştıkları belirli zorlukları ele almak için tasarım temelli araştırma metodolojilerinin uygulanmasına değerli bilgiler katmaktadır. Geleneksel deyimsel pedagojik yöntemler çoğu zaman yetersiz kaldığından ve öğrencileri soyut kavramlarla ve kültürel açıdan uzak referanslarla boğuşmaya bıraktığından, etkileşimli materyaller ilgi çekici ve kültürel açıdan uygun bir yaklaşım sunan bir çözüm olabilir. Araştırma sonuçlarına dayanarak araştırmacı, İngilizce dilini öğretmek için etkili bir eğitim yöntemi olarak eğitici etkileşimli içeriğin kullanılmasını ve güncel araştırma ve eğitim kaynaklarından yararlanılmasını önerdi. Bu çalışma, dijital oyunlar, etkileşimli videolar, simülasyonlar ve işbirlikçi etkinlikler gibi etkileşimli içeriklerin kullanılmasına yönelik bir çerçeve önermektedir. Bu araçlar, Filistinli öğrencilere yönelik olup, deyimsel ifadelerin daha derin anlaşılmasını ve akılda tutulmasını teşvik etmektedir. Genel olarak ilgi çekici ve etkileşimli etkinlik ve materyallerin bir araya getirilmesi, öğrencilerin deyimsel ifadeleri daha iyi anlamalarına ve kullanmalarına yardımcı olabilir. Eğitsel etkileşimli videoların kullanılması öğrencilerin merakını ve motivasyonunu artırır ve müfredat tasarımcısı ders kitabında video alıştırmalarına yer vermeli ve İngilizce öğretmenlerinin öğretme-öğrenme sürecinde eğitici etkileşimli içerik kullanmanın yararları konusundaki farkındalığını artırmalıdır. Deyimleri öğretmek için kullanılabilecek teknik ve etkinliklerden bazıları arasında mentor metinleri kullanmak, çevrimiçi deyim oyunları oynamak, görev kartları kullanmak, deyimleri anlamlarıyla eşleştirmek, mentor metinlerini deyimlerle okumak, illüstrasyon ve video gibi görsel yardımcıları kullanmak ve deyimleri birleştirmek yer alır. rol yapma, hikaye anlatma ve oyunlar gibi etkileşimli etkinlikler.
Özet (Çeviri)
This study explores the instructional design and development of different interactive contents aimed at enhancing Palestinian students' comprehension of English idioms. Employing a design-based research approach, the study involves 39 participants across 3 development cycles. Through iterative cycles, the study aims to refine the interactive content, considering Palestinian students' unique linguistic and cultural context. The study integrates theoretical comprehension foundations of instructional design with practical implementation, focusing on creating engaging and effective instructional materials by following the ASSURE Model in the instructional design process. The research contributes valuable insights into the application of design-based research methodologies to address the specific challenges learners face in understanding idiomatic expressions in a second language. Since traditional idiom pedagogical methods often fall short, leaving students struggling with abstract concepts and culturally distant references, interactive materials can be a solution offering an engaging and culturally relevant approach. Based on the study results, the researcher recommended using instructional interactive content and drawing on recent research and educational resources as an effective educational method for teaching the English language. This study proposes a framework for utilizing interactive content such as digital games, interactive videos, simulations, and collaborative activities. These tools cater to Palestinian students fostering deeper comprehension and retention of idiomatic expressions. Overall, incorporating engaging and interactive activities and materials can help students better understand and use idiomatic expressions. Using educational interactive videos increases students' suspense and motivation, and the curriculum designer should include video exercises in the textbook and increase the awareness of English teachers about the benefits of using instructional interactive content in the teaching-learning process. Some of the techniques and activities that can be used to teach idioms include using mentor texts, playing idiom games online, using task cards, matching idioms with their meanings, reading mentor texts with idioms, using visual aids such as illustrations and videos, and incorporating interactive activities such as role-playing, storytelling, and games.