Suriyeli mülteciler konusunda derin öğrenme tabanlı ön eğitimlibert dil modelleri kullanılarak Türkçe tweetlerin duygu analizi
Deep learning based pre-trained on syrian refugeessentiment analysis of Turkish tweets using bert language models
- Tez No: 841386
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Dilbilim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Doğal dil isleme, Turkish natural language processing, Duygu analizi, Turkish sentiment analysis, Bert
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapay Zeka Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapay Zeka ve Veri Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Twitter üzerinde Türkçe tweetlerin Twitter Api aracılığıyla toplanıp ön eğitimli Bert modelleriyle analiz edilip duygu durumlarının ortaya çıkarılması ve tespit edilmesi. Duygu analizi hakkında yapılan tezlere ve çalışmalara bakıldığında gerek hazır kütüphanelerin çokluğu gerek araç gereçlerin İngilizce uyumluluğundan dolayı büyük çoğunluğu İngilizce üzerine metinler ve tweetler üzerinde yapılmıştır. Yapılan çalışmada gerek Türkçe Doğal Dil İşleme alanına gerekse Türkçe tweet veri setlerine katkı sunmak amaçlanmıştır. Yapılan araştırmada tweet çekmek için Twitter'ın kendi uygulaması olan Twitter Api, gerekli kodları yazmak için Pycharm , Spyder , Google Colab kullanılmıştır. Çekilen tweetler üzerinde yapılan duygu durum incelemesinde incelenen konu hakkında yüzde 61 oranında olumsuz duygu durum ifade ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish tweets collected on Twitter via Twitter Api and analyzing them with pre-trained Bert models and detecting emotional states. When we look at the theses and studies on sentiment analysis, the majority of them were made on texts and tweets in English, due to the abundance of ready-made libraries and the compatibility of the tools in English. In this study, it is aimed to contribute to both Turkish Natural Language Processing and Turkish tweet datasets. In this study we used Twitter Api for collecting tweets and were used Pycharm, Spyder, Google Colab to write the necessary codes.