Caz müziğinin doğaçlama pratiğinde poliritmik yapıların müzikal cümlelemeye etkileri: Caz gitar özelinde uygulamaya yönelik bir yaklaşım önerisi
The effects of polyrhythmic structures on musical phrasing in the improvisational practice of jazz music: A practical approach to jazz guitar improvisation
  1. Tez No: 841421
  2. Yazar: HAKAN KAMALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA MÜGE HENDEKLİ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Caz Müziği, Doğaçlama, Poliritim, Alt bölünmeler, Caz Gitar, Melodik Cümleleme, Jazz Music, Improvisation, Polyrhythm, Sub Divisions Jazz Guitar, MelodicPhrasing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Caz Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma, caz müziğinin poliritmik yapıları barındıran arasından seçilmiş eserlerden yola çıkarak, kompozisyonel malzeme veya solo kesitlerden elde edilen verilerin incelenmesiyle, doğaçlamada ritmik bakış açılarının geliştirilmesine yönelik bir çalışma pratiği oluşturmayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, caz müziğinde doğaçlamanın temel unsurları açıklanarak, müzikte ritmin temel yapılanmaları hakkında bilgiler verilmiştir. Doğaçlama ve ritim hakkında ele alınan bilgiler, farklı caz müzisyenleri ve gruplarının seçilmiş eserleri üzerinden örneklendirilmiş ve örneklerin doğaçlama kesitlerinde yer alan poliritmik yapılar incelenmiştir. Bu bulguların ışığında çalışma pratiği örneği olması amaçlanan çeşitli müzikal materyaller metodik olarak bir araya getirilmiştir. Bu çalışma pratiği kapsamında uygulamaya yönelik kullanılması amaçlanan poliritmik cümlecikler, ölçü ve ritimle kurulan bağlantılar çerçevesinde çalışma materyallerine dönüştürülmüş ve müzikal bağlantılarıyla birlikte açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to create a working practice for the development of rhythmic perspectives in improvisation by analyzing the data obtained from compositional material or solo sections based on works selected Works that contain polyrhythmic structures of jazz music. Within the scope of the study, the basic elements of improvisation in jazz music are explained and information about the basic structures of rhythm in music is given. The information about improvisation and rhythm is exemplified through selected works of different jazz musicians and groups, and the polyrhythmic structures in the improvisational sections of the examples are analyzed. In the light of these findings, various musical materials, which are intended to be examples of working practice, have been methodically brought together. Polyrhythmic phrases, which are intended to be used for practice within the scope of this study practice, have been transformed into study materials within the framework of the connections established with meter and rhythm and explained together with their musical connections.