Özel eğitim öğretmen adaylarının özel eğitim öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları ve öğretme motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 841464
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAHİT NURİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim, Özel Eğitim Öğretmen Adayları, Öğretme Motivasyonu, Tutum, Attitude, Special Education, Special Education Teachers Cardidetes, Motivation to Teach
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Zihin Engellilerin Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma özel eğitim öğretmen adaylarının özel eğitim öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları ve öğretme motivasyonları arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. 2021-2022 eğitim öğretim yılı içerisinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan altı farklı üniversitenin ve farklı sınıf seviyesine devam eden 161 özel eğitim öğretmen adayı çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırmada Demografik Bilgi Formu“, ”Özel Eğitim Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği' ve“Öğretme Motivasyonu Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler mail, Google formlar ve elektronik olarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlemeleri SPSS 26.0 paket programı kullanılarak elde edilmiştir. Arştırmadan elde edilen bulgulara göre, özel eğitim öğretmen adaylarının,“Özel Eğitim Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği”nden aldıkları puanlar ile ailesinde öğretmen olma, öğretmenlik mesleğinin ne derecede önemli olduğu ve mesleki bilgi düzeyini yeterli bulma değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık göstermiştir. Yaş, cinsiyet, aylık hane geliri, mezuniyet sonrası kariyer planı, kendine güvenme ve öğretmenlik mesleğini isteyerek seçme değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı bulunmuştur. Özel eğitim öğretmen adaylarının“Öğretme Motivasyonu Ölçeği”nden aldıkları puanlar ile mezuniyet sonrası kariyer planı, öğretmenlik mesleğinin ne derecede önemli olduğu ve öğretmenlik mesleğini isteyerek seçme değişkenleri arasında anlamlı yönde fark olduğu saptanmıştır. Yaş, cinsiyet, aylık hane geliri, ailesinde öğretmen olması, mesleki bilgi düzeyi ve kendine güvenme değişkenleri arasında anlamlı yönde fark olmadığı sonucu elde edilmiştir. Özel eğitim öğretmen adaylarının Özel Eğitim Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği ve Öğretme Motivasyonu Ölçeği puanları arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı düzeyde korelasyon olduğu görülmüştür. Özel eğitim öğretmen adaylarının İçsel Motivasyon ve Dışsal Motivasyon puanları arttıkça, Özel Eğitim Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği kapsamındaki Bilişsel, Duyuşsal ve Davranışsal puanları da pozitif yönde arttırmaktadır ve bu puan artışının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olduğu saptanmıştır. Bulgular alanyazındaki diğer araştırmalar ile tartışılmış ve bu doğrultuda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the relationship between special education teacher candidates' attitudes towards the special education teaching profession and their motivation to teach. In the study, a correlational design survey method was used. In the selection of the sample, 161 special education teacher candidates who attend six different universities and different grade levels in the Turkish Republic of Northern Cyprus in the 2021-2022 academic year were reached by snowball sampling method. In the research,“Demographic Information Form”,“Attitude Scale Towards the Special Education Teaching Profession”and“Teaching Motivation Scale”were used. Data were collected through electronic media, e-mails and Google forms. The analysis of the data obtained in the research was obtained by using the SPSS 26.0 package program. According to the findings obtained from the study, there was a statistically significant difference between the scores of special education teacher candidates from the“ Attitude Scale Towards the Special Education Teaching Profession”and the variables of being a teacher in their family, the degree to how important the teaching profession is and finding the level of professional knowledge sufficient. It was determined that there was no statistical difference between the variables of age, gender, monthly household income, postgraduate career plan, self-confidence and willingly choosing the teaching profession. It was determined that there was a significant difference between the scores of special education teacher candidates from the“Teaching Motivation Scale”and the variables of their post-graduation career plan, the degree to how important the teaching profession is, and the variables of choosing the teaching profession voluntarily. It was determined that there was no significant difference between the variables of age, gender, monthly household income, being a teacher in the family, professional knowledge level and self-confidence. It has been concluded that there is a positive and statistically significant correlation between the scores of The Attitude Scale Towards the Special Education Teaching Profession and Teaching Motivation Scale of special education teacher candidates. The increase in the Intrinsic Motivation and Extrinsic Motivation scores of the special education teacher candidates also positively increases the Cognitive, Affective and Behavioral scores within the scope of The Attitude Scale Towards the Special Education Teaching Profession which was also found to be at a statistically significant level. The findings were discussed with other studies in the literature and suggestions were made in this direction.