Piyasada satılan rooıbos çaylarının farmasötik botanik açıdan değerlendirilmesi
Evaluation of commercially available rooibos tea from a pharmaceutical botanical perspective
  1. Tez No: 841603
  2. Yazar: ŞERİFE SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BALDEMİR KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Rooibos çayı, Aspalathus linearis, Anatomik ve Morfolojik inceleme, Antioksidan aktivite, Rooibos tea, Aspalathus linearis, Anatomical and Morphological review, Antioxidant activity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı piyasada satılan Rooibos çaylarının detaylı anatomik ve morfolojik incelemeleri ile bazı içerik ve aktivite çalışmalarını yaparak etkin ve güvenli kullanımı konusuna katkıda bulunmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada inceleme yapmak için piyasadan 11 farklı Rooibos çayı örneği satın alınmıştır. Alınan çay örnekleri SBÜ Gülhane Eczacılık Fakültesi laboratuvarındaki stereomikroskop ve ışık mikroskobu kullanılarak alınan çay örneklerinin anatomik ve morfolojik incelemeleri yapılmıştır. Daha sonra örneklerden ekstreler hazırlanıp toplam fenol ve flavonoid madde miktarlarına bakılmış, antioksidan ve antimikrobiyal aktivite çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen veriler değerlendirilerek örnekler arasında bir karşılaştırma yapılmıştır. Bulgular: Morfolojik açıdan incelendiğinde görülen belirgin farklılıklardan birisi fermente Rooibos çayı örneklerinin genel olarak kırmızı-kahverengi yaprak ve kabuk parçalarından oluşurken fermente edilmemiş Rooibos çayı örneğinin yeşil yaprak ve sarı odunsu parçalardan oluşmasıdır. Örneklerin toplam fenolik ve flavonoid miktar tayinlerinde fenolik ve flavonoid içerikler genel olarak yüksek bulunmuştur. En yüksek fenolik içerik sırasıyla 8 ve 9 numaralı fermente Rooibos çaylarında bulunurken üçüncü sırada da fermente edilmemiş Rooibos çayı örneği gelmektedir. Toplam flavonoid madde miktarı açısından ise sırasıyla 2, 6, 3 numaralı fermente Rooibos çay örnekleri ve fermente edilmemiş Rooibos çayı örneği gelmektedir. Yapılan antioksidan aktivite çalışmalarında bütün çay örneklerinde yüksek antioksidan aktivite tespit edilmiştir. DPPH radikalinin süpürücü etkisine göre yapılan antioksidan aktivite çalışmasında bütün örneklerin % inhibisyon değerleri standart madde olarak kullanılan gallik asitle yakın değerler gösterirken en yüksek IC50 değeri de fermente edilmemiş Rooibos çayı örneğine ait 11 numaralı Rooibos çayında gözlenmiştir. ABTS radikali süpürücü etki tayininde standart maddelerle karşılaştırıldığında bütün Rooibos çayı örneklerinde yüksek antioksidan aktivite görülmüştür. CUPRAC aktivite tayininde ise bu iki çalışmanın aksine en düşük antioksidan aktivite fermente edilmemiş Rooibos çayında en yüksek aktivite ise v sırasıyla 8, 9 ve 10 numaralı örneklerde gözlenmiştir. Antimikrobiyal aktivite çalışmasında ise en yüksek aktivite sırasıyla aspalatin, fermente edilmemiş Rooibos çayı ve fermente Rooibos çaylarında görülmüştür. Sonuç: Planlanan tez çalışmasında son yıllarda Türkiye'de tüketimi yaygınlaşan Rooibos çayının piyasada satılan örneklerinden satın alınarak detaylı anatomik ve morfolojik incelemeleri ile bazı içerik ve aktivite çalışmaları yapılmıştır. Anatomik ve morfolojik incelemelerde herhangi bir yabancı maddeye ve karakteristik bir elemana rastlanmamıştır. Fermentayon işleminin Rooibos çaylarında antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteyi belirgin bir şekilde düşürdüğü görülmüştür. Deney sonuçları değerlendirildiğinde piyasadaki Rooibos çaylarının içerik ve aktivite bakımından literatürdeki verilerle paralellik gösterdiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to make detailed anatomical and morphological examinations and some content and activity studies for contribute to the effective and safe use of Rooibos teas sold in the market. Materials and Methods: 11 different samples of Rooibos teas from the market was purchased to review this study. These samples' anatomical and morphological examinations have been made with stereo microscope and light microscope in SBU Gulhane Faculty of Pharmacy laboratory. After preparing the extracts from the samples, amount determination total phenol and flavonoid substance also antioxidant and antimicrobial activity studies were carried out. The obtained data were evaluated and a comparison was made between the samples. Results:When samples are examined anatomically and morphologically, the one of the differences is fermented Rooibos tea samples consist generally red-brown leaves and bark but unfermented Rooibos tea samples consist green leaves and yellow woody parts. In total phenolic content and flavonoid content analyzes, phenolic and flavonoid contents were found higher than expected. In order of content no. 8 and 9 fermented Rooibos tea samples have the highest phenolic content and the unfermented Rooibos tea sample is in third place. Fermented Rooibos tea samples 2, 6 and 3, respectively, have the highest total flavonoid content, and unfermented Rooibos tea sample is in the last place. In antioxidant activity studies, a significant presence of antioxidant activity was detected in all tea samples. In the antioxidant activity study based on the scavenging effect of the DPPH radical, the % inhibition values of all samples show very similar values with gallic acid used as standard substance and the highest IC50 value was observed in the unfermented Rooibos tea sample number 11. In determining the scavenging effect of ABTS radical, higher antioxidant activity was observed in all Rooibos tea samples compared to standard substances. In the CUPRAC activity test, in contrast to these two studies, the lowest antioxidant activity was observed in unfermented Rooibos tea, while the highest activity was observed in samples 9, 8 and 10, respectively. In the antimicrobial activity study with gram positive bacteria, gram negative bacteria and a yeast, the highest antimicrobial activity was observed in aspalathin, unfermented Rooibos tea and fermented Rooibos tea, respectively. vii Conclusion: In the planned thesis study, detailed anatomical and morphological analyzes and some content and activity studies were carried out on commercially available samples of Rooibos tea, which has become widespread in Turkey in recent years. No foreign matter or characteristic element was found in the anatomical and morphological examinations. It was observed that the fermentation process significantly reduced the antioxidant and antimicrobial activity of Rooibos teas. When the test results were evaluated, it was seen that the commercially available Rooibos teas were compatible with the data in the literature in terms of content and activity, and they could be used safely.