Yeşil lojistik kapsamında çevre etkinlik VZA yöntemleri ile AB ülkeleri ve Türkiye'nin lojistik-çevre etkileşimli performanslarının değerlendirilmesi
Evaluation of logistics-environmental interactive performances of EU countries and Turkey through environmental efficiency DEA methods in the scope of green logistics
  1. Tez No: 841630
  2. Yazar: GÜLER PARILDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Yeşil Lojistik, Sürdürülebilir Lojistik, Sürdürülebilirlik, Veri Zarflama Analizi, VZA, Çevresel Etkinlik, Etkinlik Ölçümü, Performans Ölçümü, Logistics, Green Logistics, Sustainable Logistics, Sustainability, Data Envelopment Analysis, DEA, Environmental Efficiency, Efficiency Measurement, Performance Measurement
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Küresel çaplı çevresel sorunlara neden olan faktörler içerisinde lojistik faaliyetlerin payı oldukça yüksektir. Bu durum lojistik sektörü üzerinde çevresel baskıları arttırmakla birlikte, ülkeleri ve işletmeleri konuya ilişkin önlemler almaya ve politikalar geliştirmeye itmektedir. Bu çalışmanın amacı ülkelerin veya işletmelerin, lojistik faaliyetlerin çevresel etkilerinin azaltılması ya da yok edilmesine ilişkin uygulamış olduğu politikalar olarak ele alınan yeşil lojistik kapsamında, Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye'nin lojistik-çevre etkileşimli performanslarının değerlendirilmesine ilişkin bir uygulama sunmaktır. Çalışmada çevresel etkinlik ölçümü için altı farklı VZA yönteminden yararlanılmıştır. Yapılan ölçümde kullanılan girdi ve çıktılara ilişkin değişkenler sürdürülebilir lojistiğin boyutları baz alınarak gruplandırılmıştır. Gerçekleştirilen analiz neticesinde ülkelerin lojistik sektörüne ilişkin mevcut durumunun yeşil bir haritası çıkarılmaya çalışılmıştır. Yeşil lojistiğe ilişkin ülkelere ve işletmelere ait kapsamlı verilerin yokluğunda, bu çalışmanın ülkelerin veya işletmelerin yeşil lojistik performansını analiz etmek için örnek teşkil ederek bu alanda yeni çalışmalar için fikir oluşturabileceği, bunun yanı sıra uluslararası veya ulusal kuruluşlar tarafından yeşil lojistik alanındaki bu eksikliğin giderilmesine dikkat çekerek farkındalık oluşturabileceği düşülmektedir.
Özet (Çeviri)
The share of logistics activities among the factors that cause global environmental problems is quite high. While this situation increases environmental pressures on the logistics sector, it pushes countries and businesses to take measures and develop policies on the subject. The aim of this study to present an application on the evaluation of the logistics-environment interactive performances of the European Union countries and Turkey within the scope of green logistics, which is considered as the policies implemented by countries or businesses regarding the reduction or destruction of the environmental effects of logistics activities. Six different DEA methods were used for environmental efficiency measurement in the study. The variables related to the inputs and outputs used in the measurement are grouped based on the dimensions of sustainable logistics. As a result of the analysis, a green map of the current situation of the countries regarding the logistics sector was tried to be drawn. In the absence of comprehensive data on countries and businesses on green logistics, this study can set an example to analyze the green logistics performance of countries or businesses and create ideas for new studies in this field, in addition, it is thought that international or national organizations can raise awareness by drawing attention to the elimination of this deficiency in the field of green logistics.