Sosyal bilgiler eğitiminde okul dışı öğrenme ortamlarının kullanımına dair öğretmen görüşleri (Isparta ili örneği)
Teachers' views on the use of out-of-school learning environments in social studies education (Isparta province example)
  1. Tez No: 841665
  2. Yazar: RABİA TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Dışı Öğrenme, Sosyal Bilgiler Eğitimi, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Out-of-school Learning, Social Studies Education, Social Studies Teaching
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin okul dışı öğrenme ortamlarını kullanma durumunu belirlemeye çalışmaktır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Isparta'da Sosyal Bilgiler Öğretmenliği yapan devlet ve özel okullarda çalışan öğretmenler bu araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Çalışma grubu merkeze bağlı ortaokullarda görev yapan 40 sosyal bilgiler öğretmenini kapsamaktadır. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin okul dışı öğrenme ortamlarının kullanım durumları ile ilgili bilgi toplamak amacıyla görüşme formu hazırlanmıştır. Hazırlanması aşamasında uzman görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmanın verileri ''Görüşme Formu'' ile toplanmıştır. Toplanan verilerin analizinde Betimsel analiz, verilerin çözümlenmesinde ise frekans ve yüzde kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre sosyal bilgiler öğretmenlerinin genel olarak okul dışı etkinlikler düzenledikleri görülmektedir. Öğretmenlerin okul dışı etkinlik düzenlemelerine ilişkin görüşleri cinsiyetlerine göre değişkenlik göstermektedir. Erkek öğretmenler kadın öğretmenlere göre daha fazla okul dışı etkinlik gerçekleştirmektedir. Çalışmada elde edilen diğer bir bulgu da öğretmenlerin okul dışı etkinlik düzenlemelerine ilişkin görüşleri kıdemlerine göre de farklılık göstermekte olup, ''11-25'' yılını tamamlamış öğretmenlerin daha fazla okul dışı etkinlik yaptığı belirlenmiştir. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin okul dışı öğrenme ortamlarına derslerde daha çok yer vermeleri konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to try to determine the use of out-of-school learning environments by Social Studies Teachers. Qualitative research method was used in this study. Social Studies Teachers working in public and private schools in Isparta in the 2020-2021 academic year constitute the study group of this research. The study group includes 40 social studies teachers working in secondary schools affiliated to the center. An interview form was prepared in order to collect information about the use of out-of-school learning environments by social studies teachers. Expert opinions were consulted during the preparation phase. The data of the research were collected with the“Interview Form”. Descriptive analysis was used in the analysis of the collected data, and frequency and percentage were used in the analysis of the data. According to the results of the research, it is seen that social studies teachers generally organize out-of-school activities. Teachers' views on the organization of out-of-school activities vary according to their gender. Male teachers perform more out-of-school activities than female teachers. Another finding obtained in the study is that the opinions of the teachers on the organization of out-of-school activities also differ according to their seniority, and it was determined that the teachers who completed the“11-25”years did more extracurricular activities. Suggestions were made for social studies teachers to include more out-of-school learning environments in their lessons.