Production of monodisperse porous polystyrene microbeads for bioaffinity chromotography
Biyoafinite kromatografisi için monodispers poröz polistiren mikroküre üretimi
- Tez No: 84169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Lateks, Polistiren, Poröz partiküller, Boya afınite kromatografisi, Cibacron Blue F3G-A, Albumin, m-Aminofenilborik asit, P-Nİkotinamid adenin dinükleotid, Latex, Polystyrene, Porous particles, Dye affinity chromatography, Cibacron Blue F3G-A, Albumin, m-Aminophenylboronic acid, B-Nicotinamide adenine dinucleotide
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Cibacron Blue F3G-A,CBF3G-A, takılı eş boyutlu-makroporöz poli(stiren-divinil benzen), P(S-DVB), ve m-aminofenil borik asit, APBA, bağlı eş boyutlu-makroporöz poli(stiren-divinil benzen-glisidil metakrilat), P(S-DVB-GMA) partiküller spesifik albumin ve dinükleotid adsorpsiyonu için alternatif sorbentler olarak önerilmişlerdir. Adsorpsiyon çalışmalarında Bovine Serum Albumin, BSA, ve P-Nikotinamid Adenin Dinükleotid, P-NAD, model bileşikler olarak kullanılmışlardır. Partiküller, çok basamaklı bir polimerizasyon işlemiyle üretilmişlerdir. Üretimin ilk basamağında, eş boyutlu polistiren aşı partikülleri dispersiyon polimerizasyonu yöntemiyle hazırlanmışlardır. Daha sonra, polistiren aşı partikülleri sulu bir emülsiyon ortamında önce dibütil ftalat sonra monomer fazı ile şişirilmişlerdir. Son basamakta (ikincil polimerizasyon) monomer fazı stabilizör (poli(vinil alkol)), PVA, varlığında ve yokluğunda şişirilmiş aşı partikülleri içinde kopolimerleştirilmişlerdir. PVA varlığında eş boyutlu makroporöz P(S-DVB) partikülleriyle sıfır spesifik olmayan albumin adsorpsiyonu elde edilmiştir. Sonra eş boyutlu makroporöz partiküllerin yüzeyine CBF3G-A kovalent olarak bağlanmıştır. CBF3G-A takılı 6.25um boyutundaki makroporöz partiküller ile 93 mgBSA/g polimer değerlerine varan spesifik albumin adsorpsiyon kapasiteleri elde edilmiştir. Cis-l,2-diol'lerle kompleks oluşturma yeteneğine sahip bir ligand, m-aminofenil borik asit, P(S-DVB-GMA) partiküllerin yüzeyine herhangi bir aktivasyon işlemine gerek kalmaksızın kovalent olarak bağlanmıştır. 9.87um boyutundaki APBA bağlı partiküllerle 1.92 mg 0-NAD/g polimer değerine varan spesifik dinükleotid adsorpsiyon kapasiteleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Cibacron Blue F3G-A carrying uniform-macroporous poly(styrene-co-divinyl benzene), P(S-co-DVB), and m-aminophenylboronic acid bound uniform- macroporous poly(styrene-co-divinyl benzene-co-glycidyl methacrylate) particles were proposed as alternative sorbents for specific albumin and dinucleotide adsorption, respectively. Bovine serum albumin and B-nicotinamide adenine dinucleotide were used as model compounds in adsorption studies. The particles were produced by a multi-step polymerization procedure. In the first step of production, the uniform polystyrene, PS, seed particles were prepared by a dispersion polymerization method. Next, the PS seed particles were first swollen by dibuthyl phtalate and then by monomer phase in an aqueous emulsion medium. In the last step (i.e., repolymerization), monomer phase was copolymerized within the swollen seed particles in the absence or presence of a stabilizer (i.e., poly(vinyl alcohol)). Zero non-specific albumin adsorption was experienced with the uniform macroporous PVA modified P(S-co-DVB) particles. CBF3G-A was then covalently attached onto the surface of uniform macroporous particles. Specific albumin adsorption capacities up to 93 mgBSA/g polymer was achieved with the CBF3G-A carrying macroporous particles 6.25u,m in size. A ligand, m-aminophenylboronic acid, APBA, capable of forming complexes with cis-l,2-diols, was covalently attached onto the surface of P(S-co-DVB-co-GMA) particles without requiring any activation procedure. Specific dinucleotide adsorption capacities up to 1.92 mgB-NAD/g polymer were achieved with the APBA bound particles, 9.87 um in size.