Güncel post materyallerinin (PEEK, fiber, döküm metal) farklı ferrule koşullarında kırılma dayanımlarının incelenmesi
Investigation of fracture strength of current post materials (PEEK, fiber, cast metal) under different ferrule conditions
- Tez No: 842192
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA BAYINDIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ferrule, Kırılma dayanımı, Peek post, Ferrule, Fracture strength, Peek post
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Günümüzde kullanılmakta olan güncel post materyallerinin kırılma dayanımları; post materyalinin kırılma tipini büyük ölçüde etkilemektedir. Bu çalışmada, post materyali olarak kullanımı henüz yaygınlaşmamış olan peek postların kırılma dayanımlarının; oluşacak kırık paterni üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmada; 66 adet çekilmiş üst santral kesici insan dişi kullanıldı. Metal, fiber ve peek materyallerinden 6 grup (CP-0, CP-1, FP-0, FP-1, PP-0 ve PP-1) oluşturulacak şekilde post üretimleri yapıldı (n=11). Daha sonrasında örnekler 0.2 cm/min hızda zirkonyum kuron kaplamanın palatinal bölgesinden dişin uzun aksı ile 135̊ derece açı yapacak şekilde kırılma dayanımı testine tabi tutuldu. Örnekler, kırık tiplerine göre onarılabilir ve onarılamaz şeklinde sınıflandırıldı. Verilen istatistik analizinde ANOVA testi kullanıldı. Post-hoc testler Tukey ve Tamhane's T2 testi kullanılarak yapıldı. Kategorik değişkenler arasındaki kıyaslamalarda ise Pearson Ki-kare testi ve Fisher-Freeman-Halton testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0.05) Sonuç: Ferrule etkisi bulunmayan durumda, kullanılan materyal fark etmeksizin kırıklar katastrofik karakterdedir. Post materyali olarak peek kullanımı, oluşan kırıkların onarılabilir seviyede kalmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Fracture strength of peek posts, which have not yet become widespread as a post material; It was aimed to examine its effect on the fracture pattern that will occur. Material and method: In the study; 66 extracted upper central incisor human teeth were used. Posts were produced in 6 groups from metal, fiber and peek materials (n = 11). Afterwards, the samples were subjected to the fracture strength test at a speed of 0.2 cm/min. Specimens were classified according to fracture type as repairable or non-reparable. ANOVA test were used in the given statistical analysis. Post-hoc tests were performed using Tukey and Tamhane's T2 test. After the ANOVA test was used for post-hoc tests. Pearson Chi-square test and Fisher-Freeman-Halton test were used for comparisons between categorical variables. Statistical significance level was taken as p0.05) Conclusion: In the absence of the ferrule effect, fractures are catastrophic, regardless of the material used. The use of peek as a post material contributes to keeping the fractures at a repairable level.