Behçet hastalığının gingivitis ve tükürük inflamatuar biyobelirteçleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Effect of behcet's disease on gingivitis and salivary biomarkers of inflammation
- Tez No: 842312
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL TOYGAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Biyobelirteç, Gingivitis, Serum, Tükürük, Behcet's Disease, Biomarker, Gingivitis, Saliva, Serum
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Behçet hastalığı oral ve genital ülserler ile kutanöz, oküler, artritik, merkezi sinir sistemi ve gastrointestinal tutulum ile karakterize multisistemik bir hastalıktır. Etiyolojisinde genetik yatkınlık, mikrobiyal ajanlar ve immunolojik anomalilerin rol oynadığı düşünülmektedir. Bazı çalışmalarda Behçet hastalığı'nın interlökin (IL)-8, tümör nekroz faktör alfa (TNF-α), interlökin-6 (IL-6), vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF), sekretuvar lökosit proteaz inhibitörü (SLPI), nötrofil elastaz (NE, diğer bir ismi ELA2) ve alfa1-anti-tripsin (α1-AT) ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Gingivitis; dişler üzerinde dental biyofilm birikimi ile başlayan, dişetinde kızarıklık, ödem, sondalama sonrasında veya spontan kanamanın görüldüğü, radyografik kemik kaybının olmadığı periodontal bir hastalıktır. Diş eti inflamasyonunda, çevre hücrelerden ve makrofajlardan IL-1β ve TNF-α ve nötrofillerden NE salgılanmaktadır. Aşırı NE'nin epitelyal dokulara zararını dengelemek için NE'nin inhibitörü olan SLPI ve α1AT ağız ortamında yerini almaktadır. Bu iki hastalığın inflamasyon açısından olası ortak molekülleri patogenezlerinde barındırmaları sebebiyle bu çalışmada serum ve tükürük ELA-2, SLPI, α1-AT, VEGF, IL-6, IL-8 ve TNF-α seviyeleri belirlenmiş ve Behçet hastalığı ve gingivitis arasındaki ilişki iltihapsal yolaklar açısından incelenmiştir. Tükürükte ELA-2, α1-AT, TNF-α ve IL-6 konsantrasyonları Behçet grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı seviyede daha yüksek bulunmuştur. Tükürükte ELA-2 seviyesi stabil Behçet grubunda kontrolden daha yüksek iken TNF-α ve SLPI stabil olmayan Behçet hastalarında kontrole göre istatistiksel olarak anlamlı seviyede daha yüksek bulunmuştur. Buna karşılık tükürük α1-AT seviyesi stabil olmayan Behçet grubunda kontrol grubuna göre daha düşük olarak saptanmıştır. IL-6 hem serum, hem de tükürükte stabil olmayan Behçet grubunda gingivitis grubundan daha yüksek olarak saptanmıştır. Ayrıca klinik periodontal parametreler ile moleküller arası korelasyon değerlendirildiğine tükürük ELA-2 ile cep derinliği, klinik ataşman seviyesi ve sondalamada kanama indeksi arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Çalışmamızın sonuçları, Behçet hastalığının diş eti sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ve gingivitisin şiddetini arttırdığını göstermiştir. Bu artışa paralel olarak tükürükte bulunan inflamatuvar biyobelirteçlerde ortaya çıkan değişikliklerin, Behçet hastalığının diş etinde yaratığı immunolojik etkileri ortaya koyduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Behçet's disease (BD) is a multisystem disease characterized by oral and genital ulcers and cutaneous, ocular, arthritic, central nervous system and gastrointestinal involvement. Genetic predisposition, microbial agents and immunological anomalies were thought to play a role in its etiology. IL-8, TNF-α, IL-6, VEGF, SLPI, NE (also known as ELA2), and α1-AT have been shown to be related to the Behçet's disease. Gingivitis is a site-specific inflammatory condition initiated by dental biofilm accumulation and characterized by gingival redness and edema and the absence of periodontal attachment loss. IL-1β and TNF-α are secreted from surrounding cells and macrophages, and NE is produced by neutrophils. SLPI and α1AT, inhibitors of NE, are generated to offset the damage caused by excessive NE to epithelial tissues. In this study, serum and saliva ELA-2, SLPI, α1-AT, VEGF, IL-6, IL-8 and TNF-α levels were examined and the relationship between Behçet disease and gingivitis was assessed in terms of inflammatory pathways. ELA-2, α1-AT, TNF-α and IL-6 concentrations in saliva were found to be statistically and significantly higher in the Behçet's group than in the control group. ELA-2 level in the saliva was higher in the stable Behçet's group than in the control, while TNF-α and SLPI were found to be statistically significantly higher in non stable Behçet's patients with gingivitis compared to the control. Saliva α1-AT level was found to be lower in the non-stable Behçet's group than in the control group. IL-6 was found to be higher in both serum and saliva in the non-stable Behçet's group than in the gingivitis group. In addition, there was a positive correlation between salivary ELA-2 and pocket depth, clinical attachment level and bleeding on probing. The results showed that Behcet's disease increases the gingival inflammation and salivary expression of inflammatory biomarkers suggesting an immunological and inflammatory link between Behcet's disease and gingival inflammation.