Bleomisin tedavisi gören hastalarda solunum fonksiyon parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of respiratory function test parameters onpatients undergoing bleomycin treatment
- Tez No: 842381
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE BAHAR KURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bleomisin, Solunum Fonksiyon Testi, Pulmoner Fibrozis, Bleomycin, Respiratory Function Tests, Pulmonary Fibrosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bleomisin, birçok malignitede kullanılan pulmoner fibrozise yol açabilen kemoterapötik bir ajandır. Güncel çalıĢmalar, tedavi öncesinde ve takipte solunum fonksiyon testi değerlendirilmesini, gerekirse tedavi kesilmesini önermektedir. Tedavisi bitmiĢ vakaların ise, tedavi sonrası solunum fonksiyon testi parametrelerindeki değiĢiklikler, uzun dönem takip önerileri hakkında bilgi kısıtlıdır. Bu araĢtırmada, bleomisin alan hastalarda takipte doz bağımlı fonksiyon kaybının hangi hastalarda görüldüğü, fonksiyon kaybı üzerine etkili olan ek parametrelerin (yaĢ, ek hastalıklar, görüntüleme bulguları) rolü ve etkilenmiĢ hastaların takiplerinde solunum fonksiyon test (SFT) parametrelerindeki değiĢikliklerin değerlendirilmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEMLER Sağlık Bilimleri Üniversitesi DıĢkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi Hematoloji ve Tıbbi Onkoloji Kliniklerinde tanı almıĢ ve/veya takibinde olup bleomisin tedavisi alan Ocak 2013-Temmuz 2023 yılları arasındaki hastane bilgi iĢletim sistemine kayıtlı hastalar retrospektif olarak taranmıĢtır. Hodgkin lenfoma tanılı 200 hastanın 97'si dıĢlama kriterlerine göre SFT tetkikinin bulunmaması, bleomisin tedavisini reddetmeleri veya baĢka bir merkezde tedavi almaları nedeniyle çalıĢma dıĢı bırakılmıĢtır. Hodgkin lenfoma tanılı 103 hastanın 73'ünün bleomisin öncesi ve sonrasında SFT'leri bulunmakta olup çalıĢmaya alınmıĢtır. Testiküler karsinoma tanılı 80 hastanın dıĢlama kriterleriyle 66'sı çalıĢma dıĢı bırakıldı. Testiküler karsinoma tanılı dıĢlama kriterlerine göre geride kalan 14 hastadan 7'sinin bleomisin öncesi ve sonrası SFT'leri olup çalıĢmaya dahil edildi. Toplamda 80 hasta çalıĢmaya dahil edildi. x BULGULAR Olguların 54'ü (%67,5) erkek, 26'sı (%32,5) kadındır. YaĢ ortalaması 45,95'dır. Sigara içen 55 (%68,8) hasta, 23 hasta ise (%28,7) kullanmamıĢtır. Hastaların 33'ünün (%41,3) komorbiditesi olup 29'unda (%36,3) komorbidite izlenmemiĢtir. Respiratuar komorbiditesi olan 14 (%17,5) hasta bulunmakta ,47'sinde (%58,8) komorbidite izlenmemiĢtir. ÇalıĢmada solunum fonksiyon testlerini etkileyebilmesine rağmen, bu komorbiditelerin tanı ve takipte FEV1, FVC ve DLCO üzerinde herhangi bir korelasyonu olmadığı görüldü. Total bleomisin dozu ile takip DLCO/VA arasında belirgin korelasyon mevcuttur. SONUÇ Sonuç olarak, bleomisin toksisitesinin solunum fonksiyon parametreleri ile öngörülemeyeceği, halihazırda tüm hastalarda FEV1 ve FVC düĢüĢü olması ve DLCO'nun takipte rolü olmasına rağmen tanıda ve süreç boyunca düĢüĢünün anlamlı olmaması ile desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Bleomycin is a widely used chemotherapeutic agent, utilized for many malignancies that may cause pulmonary fibrosis. In recent studies, evaluation of respiratory function parameters before and after treatment is recommended, with cessation of treatment when required. For patients whose treatment regimen had been completed, studies on long-term effects on respiratory function tests remain limited. In this study, the effect of dosage-related bleomycin toxicity on patients, if the observed degree of function loss and other parameters (age, comorbidities, and radiological imaging) and changes in respiratory function test results (PFT) was investigated. METHODS The study was performed on patients who underwent bleomycin treatment between January 2013 and July 2023 and were evaluated and diagnosed by the Hematology and Medical Oncology department of the Faculty of Health Sciences DıĢkapı Yıldırım Training and Research Hospital. Out of 200 patients diagnosed with Hodgkin Lymphoma, 97 were excluded due to unavailable PFT results, refusal of bleomycin treatment or treatment at another center. With same exclusion criteria, 66 out of 80 patients with testicular carcinoma were also excluded. Seven out of 14 patients were accepted into the study as they had PFT results before and after treatment. A total of 80 patients were evaluated. xii RESULTS Fifty-four (67.5%) of the cases are male and 26 (32.5%) are female. The average age was 45.95. Fifty-five (68.8%) patients were smokers and 23 patients (28.7%) were non-smokers. Thirty-three (41.3%) of the patients had comorbidities, and 29 (36.3%) had no comorbidities. There were 14 (17.5%) patients with respiratory comorbidity, and no comorbidity was observed in 47 (58.8%). Although these comorbidities could have affected pulmonary function tests, it was observed in the study that they did not have any correlation on FEV1, FVC and DLCO during diagnosis and follow-up. There was a significant correlation between total bleomycin dose and follow-up DLCO/VA. CONCLUSION In conclusion, bleomycin toxicity cannot be predicted by respiratory function parameters and this is supported by the fact that there is a decrease in FEV1 and FVC in all patients and although DLCO has a role in follow-up, its decrease is not significant at time of diagnosis.