Sezaryen skar defekti olan hastalarda semptomların skar alanının yüksekliği ve genişliği ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between symptoms and the height and width of the scar area in patients with cesaren scar defect
  1. Tez No: 842436
  2. Yazar: MAZLUM GÖNÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT EKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen skar defekti, Niche, İstmosel, Cesarean scar defect, Niche, İstmhocel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışma; sezaryen skar defekti gelişen hastalarda defekt alanının ve uterus boyutu ile hastanın semptomları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla dizayn edildi. Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif vaka kontrol çalışması olarak tasarlandı. Çalışmaya 18-45 yaşları arasında, sezaryen operasyonunu bizim hastanemizde geçirmiş, son sezaryenden sonra en az 6 ay geçmiş ve düzenli adet döngüsünün başladığı, ultrason muayenesinde istmosel saptanan 69 hasta dahil edildi. Yeniden gebe olan, rahim içi araç yöntemi ile kontrasepsiyon sağlayan, anormal uterin kanamaya sebep olabilecek bir patolojiye sahip olan, hastanemiz dışında sezaryen olan ve son sezaryenden önce ara kanama şikayeti olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Çalışmamızda ara kanama şikayeti olan hastalarda Niche genişliği (ND) istatistiki olarak anlamlı şekilde az bulunmuştur. İntermenstrual kanama şikayeti olan hastalarda Niche yüksekliğinin (NH) niche genişliğine (ND) oranı (NH/ND) istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur ve bu anlamlılıktan çıkılarak yapılan ROC analizinde NH/ND için cut-off değeri 0,876 bulunmuştur, bu değerin üzerinde ara kanama görülme riski 7 kat artmış olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamızda Niche yüksekliğinin niche genişliğine oranı (NH/ND) artıkça ar kanama şikayetinde anlamlı bir artış olduğu saptandı. Bu oran için cut-off değeri 0,876 olarak saptandı. Anormal uterin kanama şikayeti olan bir hastanın değerlendirilmesinde bu orana dikkat edilerek etyoloji aydınlatılabilir ve histereskopik onarımlarda bu oran göz önüne alınarak cerrahi uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study; It was designed to evaluate the relationship between the defect area and uterine size and the patient's symptoms in patients with cesarean scar defects. Material and Methods: The study was designed as a retrospective case-control study. The study included 69 patients between the ages of 18 and 45, who had a cesarean section in our hospital, at least 6 months had passed since the last cesarean section, a regular menstrual cycle had started, and an isthmocele was detected in ultrasound examination. Patients who were pregnant again, who used contraception with the intrauterine device method, who had a pathology that could cause abnormal uterine bleeding, who had a cesarean section outside our hospital, and who had a complaint of abnormal bleeding before the last cesarean section were not included in the study. Results: In our study, Niche width (ND) was found to be statistically significantly lower in patients with postmenstrulal bleeding complaints. In patients suffering from intermenstrual bleeding, the ratio of niche height (NH) to niche width (ND) (NH/ND) was found to be statistically significant, and in the ROC analysis based on this significance, the cut-off value for NH/ND was found to be 0.876. Above this value, the risk of intermenstrual bleeding occurs. It was found to be increased 7 times. Conclusion: In our study, it was found that there was a significant increase in the complaint of bleeding as the ratio of niche height to niche width (NH/ND) increased. The cut-off value for this ratio was determined as 0.876. By paying attention to this ratio in the evaluation of a patient complaining of abnormal uterine bleeding, the etiology can be clarified and surgery can be performed by taking this ratio into consideration in hysteroscopic repairs.