Ağrı Çimento Fabrikasının üretim süreçlerinde çalışanların karşılaştığı risklerin analizi ve değerlendirilmesi
Analysis and evaluation of the risks encountered by employees in the production process of Ağrı Cement Factory
- Tez No: 842580
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKAN ÖZBAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Ağrı Çimento Fabrikası, 3T Risk Değerlendirmesi, Fine Kinney Risk Değerlendirmesi, Ağrı Cement Factory, 3T Risk Assessment, Fine Kinney Risk Assessment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, fabrika genelinde ve genel çalışma ortamında, çimento üretim süreçleri boyunca çalışanların karşılaştığı risklerin analizini ve değerlendirmesini hedeflemiştir. Bu amaçla, 3T yöntemi ve Fine Kinney Risk Değerlendirme yöntemleri kullanılarak farklı iş süreçleri incelenmiş ve riskler belirlenmiştir. Çalışmada, fabrika genelindeki riskler, fabrika içindeki tüm çalışanları etkileyen genel iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmaması, acil durumların etkisi, gürültülü çalışma ortamları ve elektrik hatlarının bulunması gibi faktörler üzerinde yoğunlaşılmıştır. Bu risklerin azaltılması için gerekli önlemler ve tedbirler önerilmiştir. Ayrıca, çimento üretim süreçlerinde özel olarak incelenen bölümler arasında çimento değirmenleri, ana ve yardımcı kırıcı üniteleri, döner fırınlar, şalt sahası ve stok sahası, farin değirmeni, iş makineleri ve makine bakımı, hammadde ve hammadde ocakları ile paketleme yer almaktadır. Bu süreçlerde ortaya çıkan riskler, her bir yöntemle ayrı ayrı değerlendirilmiş ve karşılaştırmalı analiz yapılmıştır. Sonuç olarak, kilitleme prosedürlerinin uygulanmaması, yüksekte çalışma, sistem ikaz sinyallerinin çalışmaması gibi riskler belirlenmiş ve bu risklerin azaltılması için öneriler sunulmuştur. Çalışmanın sonuçlarına dayanarak, risk azaltma stratejilerinin geliştirilmesi, eğitim ve farkındalık programlarının düzenlenmesi, izleme ve değerlendirme süreçlerinin kurulması, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün güçlendirilmesi, teknolojik iyileştirmelerin yapılması, sürekli iyileştirme faaliyetlerinin yürütülmesi ve paydaşlarla işbirliği yapılması gibi öneriler sunulmuştur. Bu çalışma, Ağrı Çimento Fabrikası'nda iş sağlığı ve güvenliği alanında mevcut risklerin belirlenmesine, önlemler alınarak risklerin azaltılmasına ve çalışan güvenliğinin artırılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Elde edilen sonuçlar, fabrikada güvenli bir çalışma ortamının sağlanması ve iş sağlığı ve güvenliği kültürünün güçlendirilmesi için temel oluşturacak bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to analyze and evaluate the risks faced by the employees during the cement production processes in the factory and in the general working environment. For this purpose, different business processes were examined and risks were determined by using the 3T method and Fine Kinney Risk Assessment methods. The study focused on factors such as the risks throughout the factory, the failure to take general occupational health and safety measures affecting all employees in the factory, the effect of emergencies, noisy working environments and the presence of power lines. Necessary measures and measures have been proposed to reduce these risks. In addition, cement mills, main and auxiliary crusher units, rotary kilns, switchyard and stockyard, raw mill, construction machinery and machine maintenance, raw material and raw material quarries and packaging are among the sections that are specially examined in cement production processes. The risks that emerged in these processes were evaluated separately with each method and a comparative analysis was made. As a result, risks such as not applying locking procedures, working at height, and system warning signals not working were determined and suggestions were presented to reduce these risks. Based on the results of the study, suggestions such as developing risk reduction strategies, organizing training and awareness programs, establishing monitoring and evaluation processes, strengthening occupational health and safety culture, making technological improvements, conducting continuous improvement activities and cooperating with stakeholders were presented. This study aims to contribute to the determination of existing risks in the field of occupational health and safety in Ağrı Cement Factory, reducing risks by taking precautions and increasing employee safety. The results obtained provide information that will form the basis for ensuring a safe working environment in the factory and strengthening the occupational health and safety culture.