Monitoring Amu Darya River channel dynamics using remote sensing techniques aided by google earth engine
Google earth engine yardımıyla uzaktan algılama teknikleri kullanarak Amu Darya Nehir kanal dinamiklerinin izlenmesi
  1. Tez No: 842595
  2. Yazar: MOHAMMAD ASEF MOBARIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GORDANA KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Amu Darya, Google Earth Engine, Nehir Dinamikleri, Sınıflandırma, Uzaktan Algılama, Amu Darya, River Dynamics, Google Earth Engine, Classification, Remote Sensing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada Afganistan'ın kuzeyinde yer alan Amu Darya Nehri'ne aittir , Google Earth Engine Yardımıyla Uzaktan Algılam Teknikleri Kullanarak Amu Darya Nehir Kanal Dinamiklerinin İzlenmesi amaçlanmaktadır. Amu-Darya Nehri, kuzeybatıda İran'dan başlayarak güneydoğuya doğru uzanır ve Afganistan'ın kuzeyinde bulunur. Bu Nehir Türkmenistan, Özbekistan ve Tajikistan sınırları içerisinde de çok geniş alanları kapsar ve bu bölgelerde de Amu Darya'nın önemli alanlarını bulunmaktadır. Bu çalışmada, Amu Darya nehri kanal dinamiklerinin uzaktan algılama verileri kullanılarak üst kısımları incelenmiştir. Bu amaçla, son otuz yılda nehrin dinamiklerini haritalamak ve izlemek için on yıl arayla (1990-2000, 2000-2010, 2010-2020) dört farklı döneme ait uydu görüntüleri kullanılmıştır. Görüntülerin sınıflandırılması, Landsat görüntüleri kullanılarak Google Earth Engine'de (GEE) yapılmıştır. Nehir haritalama ve izlemeye ek olarak, çalışma alanında arazi örtüsü değişikliği tespiti yapılmıştır. Sonuçlar, belirlenen dört dönemdeki sulanan alanlardaki artışın önemli olduğunu ve nehir kanalı dinamiklerine yol açan toprak erozyonuna karşı çalışma alanının kırılganlığını artırmada önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışma Landsat ve GEE kullanımının, su alanlarının % 90'ın üzerinde bir sınıflandırma doğruluğu ile nehir dinamiklerinin haritalanması ve izlenmesi için önemli bir güncellenmiş veri kaynağı olabileceğini göstermiştir. Gelecekteki çalışmalar için, Sentinel gibi daha yüksek uzamsal ve spektral çözünürlüğe sahip uydu görüntülerini kullanılmasını öneririz.
Özet (Çeviri)
In this study, aims at monitoring Amu Darya River Channel Dynamics using Remote Sensing techniques within Google Earth Engine (GEE). The Amu Darya River covers vast areas within the borders of Turkmenistan, Uzbekistan and Tajikistan. The upper part of the Amu Darya River, the international border between Afghanistan and Tajikistan, have been investigated in terms of river channel dynamics. Thus, for this purpose, satellite imageris from four different periods ten years apart (1990-2000, 2000-2010, 2010-2020), have been used to map and monitor the dynamics of the river over the last three decades. The classification of the images was conducted in GEE using Landsat imagery. In addition to the river mapping and monitoring, a land cover change detection in the study area has been made. The results showed that the increase in irrigated areas, in the four specified periods was significant and played an important role in increasing the vulnerability of the study area to soil erosion which leads to river channel dynamics. The results also showed that the use of Landsat and GEE can be a significant source of updated data for mapping and monitoring river dynamics, with a classification accuracy of the water areas higher than 90%. For future studies, we recommend using satellite imagery with a higher spatial and spectral resolution, like Sentinel-2, for more detailed investigation.