Doğrudan yabancı yatırımların karbondioksit emisyonu üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The effect of foreign direct investments on carbon dioxide emissions: The example of Turkey
  1. Tez No: 842634
  2. Yazar: NESİBE ABDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: ARDL yaklaşımı, Doğrudan yabancı yatırımlar, Karbondioksit emisyonu
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Doğrudan yabancı yatırımların Türkiye ekonomisine sağladığı avantajlarının yanı sıra kısa dönemde gerçekleşen doğrudan yabancı yatırımlarda meydana gelen artış karbondioksit (CO2) emisyonunu artırdığı için çevre ve insan üzerinde göstermiş olduğu kirlilik yüzünden dezavantaj yönleri de vardır. Bu çalışmada Türkiye'de 1990 ve 2019 dönemlerini kapsayan verilerden yararlanılarak doğrudan yabancı yatırımların CO2 emisyonu üzerindeki etkisi ARDL sınır testiyle test edilmeye çalışılmaktadır. Çalışmada kısa dönemde doğrudan yabancı yatırımların karbon emisyonu üzerindeki etkisi pozitif ve anlamlı iken; uzun dönemde değişkenler arasında herhangi bir ilişkiye ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
In addition to the advantages that foreign direct investments provide to the Turkish economy,the increase in short term foreıgn direct investments also has disadvantages due to the pollution it causeson the environment and people, as it increases carbon dioxide (CO2) emissions.In this study, using data covering the periods 1990-2019 in Turkey,the effect of foreıgn direct investments on CO2 emissions is tride to be tested with the ARDL limit test in the study,while the effect of foreıgn direct investments on carbon emissions is positive and significant in the short term; No relationship was found between the variables in the long term. Keywords : ARDL approach, Carbon dioxide emissions, Foreign direct investments