Sol anterior torakotomi ile minimal invaziv koroner arter baypas cerrahisi: Tek merkez klinik sonuçlarımız ve konvansiyonel koroner arter baypas cerrahisi ile karşılaştırılması
Total coronary revascularization via left anterior thoracotomy: Our single center experiences and comparison with conventional coronary artery bypass surgery
- Tez No: 843006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KADAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter baypas greft cerrahisi, Minimal invaziv, Mini torakotomi, Coronary artery bypass graft surgery, Minimally invasive, Mini thoracotomy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: İnvaziv bir metot olan sternotomi uygulamadan sol anterior torakotomi ile total koroner revaskülarizasyon 2019 yılında tanımlanmıştır. Tekniğin yaygınlaşmasıyla birlikte cerrahi revaskülarizasyonun temel prensipleri korunacak şekilde koroner arter baypas cerrahisinde standart prosedür olarak yerini alacağı öngörülmektedir. Çalışmamızda kliniğimizde aynı cerrahi ekip tarafından benzer zaman aralığında uygulanan sol anterior torakotomi ile total koroner revaskülarizayon ve median sternotomi ile uygulanan konvansiyonel koroner arter baypas (KABG) cerrahisi ile karşılaştırarak etkinliğini ve güvenliğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde aynı cerrahi ekip tarafından yapılan 108 sol anterior mini torakotomi ile başlanan KABG (grup 1) ile 154 konvansiyonel KABG yapılan hastalar (grup 2) dahil edildi. Hastalarının preoperatif verileri (yaş, semptom, ek hastalıkları, ekokardiyografi sonuçları, koroner anjiografi raporu ve görüntüsü), operatif verileri (kardiyopulmoner baypas ve kross klemp süreleri, uygulanan koroner baypas sayısı, operasyonda kullanılan kan ürünü miktarı), postoperatif hastane verileri, erken ve orta dönem takip verileri (yoğun bakım süresi, hastanede kalış süresi, kardiyovasküler komplikasyonlar, tekrar koroner ek girişim ihtiyacı veya cerrahisi geçirme öyküsü, mortalite durumu) retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Sol anterior torakotomi ile total koroner revaskülarizasyon yapılan grupta yer alanların yaş ortalaması 57,07±8,81 iken, konvansiyonel yöntem ile KABG cerrahi uygulanan grupta yer alanların yaş ortalaması 61,18±9,77 idi. Hastalardan sol anterior torakotomi ile total koroner revaskülarizasyon yapılan grupta yer alanların 13'ü (%12) kadın iken, konvansiyonel yöntem ile KABG cerrahi uygulanan grupta yer alanların 28'inin (%18,2) kadın olduğu saptandı. Grup 1 de uygulanan ortalama distal anastomoz sayısı 2,46±1,03 iken Grup 2 de 3,15±1,05 idi. Radial arter greft olarak sadece grup 2 de kullanılmıştır (%2,6, n=4). Sol anterior torakotomi ile KABG amacıyla cerrahiye başlanan hastalarda intraoperatif veya erken postoperatif dönemde sternotomiye dönülme oranı %7,4 (n=8) olarak tespit edilmiştir. Grup 2'deki hastaların preoperatif EURO skor ortalaması 2,59±2,3 iken, Grup 1'deki hastaların preoperatif EURO skor ortalaması 1,37±1,5 (p0,05). Sonuç: Koroner arter baypas greft cerrahisi 50 yıllık tecrübe sonrası artık cerrahi revaskülarizasyonda konvansiyonel koroner arter baypas greft cerrahisi yerine temel prensipler korunarak daha az invaziv metot ile sol anterior torakotomi ile total koroner revaskülarizasyon tüm dünyada etkin ve güvenilir olarak rutin uygulanabilir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Tekniğin yaygınlaşması ile birlikte KABG cerrahisinde standart prosedür olarak yerini alacağını öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Total coronary revascularization with left anterior thoracotomy was defined in 2019. With the widespread use of the technique, it is predicted that it will be a standard procedure in coronary artery bypass surgery, also the basic principles of surgical revascularization will be preserved. In our study, we aimed to evaluate the efficacy and safety of the total coronary revascularization via left anterior thoracotomy technique by comparing to conventional CABG surgery with median sternotomy performed by the same surgical team in our clinic at a similar time interval. Materials and Methods: Patients who underwent 108 total coronary revascularizastion via left anterior mini-thoracotomy (group 1) and 154 conventional CABG (group 2) performed by the same surgical team in Gülhane training and research hospital cardiovascular surgery department were included. Preoperative data of patients (age, symptoms, additional diseases, echocardiography results, coronary angiography reports and images), operative data (cardiopulmonary bypass and cross-clamp times, number of coronary bypass applied, amount of blood product used in the perioperative period), postoperative hospital data, early and mid-term follow-up data (duration of intensive care unit, length of hospital stay, cardiovascular complications, need for additional coronary intervention or all cause mortality) were analyzed retrospectively. Results: The mean age of the patients who received complete coronary revascularization via left anterior thoracotomy was 57.07±8.81, whereas the mean age of the patients who underwent standard CABG surgery was 61.18±9.77. While 13 (12%) of the patients in the left anterior thoracotomy and total coronary revascularization group were women, 28 (18.2%) of the patients in the conventional CABG surgery group were women. The average number of distal anastomoses performed in Group 1 was 2.46±1.03, whereas in Group 2, it was 3.15±1.05. Radial artery graft was used only in group 2 (2.6%, n=4). In operations that initiated as CABG with a left anterior thoracotomy, the conversion rate to sternotomy was 7.4% (n=8) during the intraoperative or early postoperative period. While the mean preoperative EURO score of the patients in Group 2 was 2.59±2.3, the mean preoperative EURO score of the patients in Group 1 was 1.37±1.5 (p0.05) Conclusion: After 50 years experiences in coronary artery bypass graft surgery, left anterior thoracotomy total coronary revascularization, which is a less invasive method compared to conventional coronary artery bypass graft surgery, stands out as a routinely applied method all over the world. With the widespread use of the technique, it is predicted that it will take its place as a standard procedure in CABG surgery.