Yönetim kuramları yaklaşımlarının pandemi ortamındadeğerlendirilmesi
Evaluation of management theories approaches in apandemic environment
  1. Tez No: 843089
  2. Yazar: CENNET KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR BATUR, YRD. DOÇ. DR. BARIŞ KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, Yönetim, Yönetim Kuramları, Pandemic, Management, Management Theories
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yönetim, organizasyonlar için hayati öneme sahiptir. Bir toplumun örgütlerindeki yönetim anlayışı ve uygulamaları ile o toplumun gelişmişlik düzeyi arasında doğrusal bir ilişki olduğu söylenebilir. Yönetim kuramları yaklaşımlarına pandemi ortamının etkisini incelemeyi amaçlayan bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden, doküman inceleme tekniği kullanılmıştır. Kriz dönemlerinde yönetici ihtiyacı arttığından, bu yöneticilerin fark yaratabilecek ve değişime direnç göstermeyecek nitelikte olmaları büyük önem taşımaktadır. Eğitim yöneticilerinin de böyle zamanlarda liderlik becerilerini sergilemeleri gerekmektedir. Sonuç olarak; Etkin ve özel bir yönetim tarzı ile krizi en az hasarla atlatmak, kısa sürede atlatmak ve hatta fırsata çevirmek mümkündür. Kriz yönetimi olarak tanımlayabileceğimiz bu özel ve etkin yönetim biçimi, diğer tüm alanlarda olduğu gibi eğitim yönetiminde de önemli bir yer tutmaktadır. Eğitim yönetimi örgütleri, bir krizle karşılaştıklarında kriz yönetimi planlaması ve uygulamalarına başvurmalıdır. Krizler aynı zamanda örgütlerin varlığını tehlikeye atan durumlardır. Bu açıdan eğitim örgütlerinin sürdürülebilirlikleri için kriz yönetimi süreçlerini kullanmaları bir zorunluluktur.
Özet (Çeviri)
Management is vital for organizations. It can be said that there is a linear relationship between the management understanding and practices in the organizations of a society and the level of development of that society. In this study, which aims to examine the effect of the pandemic environment on management theories approaches, document review technique, one of the qualitative research methods, was used. Since the need for managers increases in times of crisis, it is of great importance that these managers are capable of making a difference and not resisting change. Educational administrators also need to demonstrate their leadership skills at such times. In conclusion; With an effective and special management style, it is possible to overcome the crisis with the least damage, to overcome it in a short time and even to turn it into an opportunity. This special and effective management style, which we can define as crisis management, has an important place in education management as in all other fields. Educational management organizations should resort to crisis management planning and practices when faced with a crisis. Crises are also situations that endanger the existence of organizations. In this respect, it is a necessity for educational organizations to use crisis management processes for their sustainability.