Üniversite Öğrencilerinde İnternet Bağımlılığı, Depresyon ve Sosyal Fobi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Research for Relations of Internet Addiction Depression and Social Phobia on University Students
- Tez No: 843217
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL TAŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Depresyon, Sosyal Fobi, Anksiyete, Internet Addiction, Depression, Social Phobia, Anxiety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencileri arasında internet bağımlılığı, sosyal fobi ve depresyon arasındaki ilişkileri incelemeyi hedeflemektedir. İnternet bağımlılığının sosyal fobi ve depresyon belirtileri üzerindeki etkilerini anlamak, bu alandaki müdahale ve önlemlerin daha etkili bir şekilde tasarlanmasına katkı sağlayabilir. Bu araştırma, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Uludağ Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencileri kapsayan bir evren üzerinde gerçekleştirilmiştir. Örneklem grubu, söz konusu üniversitelerdeki 269 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama süreci, öğrencilere uygulanacak anketler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amaçları doğrultusunda, Young İnternet Bağımlılığı Testi, Beck Depresyon Envanteri ve Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. İstatistiksel analizler için IBM SPSS 25.0 programı kullanılmış ve değişkenlere ait betimleyici istatistikler, ortalama ve standart sapma gibi değerler kullanılarak elde edilmiştir. Çalışmaya katılan üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı, sosyal fobi ve depresyon ilişkilerini inceleyen bu çalışmada; kadın ve bekar katılımcıların çoğunlukta olduğu, internet bağımlılığı seviyelerinin ortalama olduğu ve sosyal anksiyete ile depresyon arasında anlamlı ilişkiler tespit edildi. Araştırmada elde edilen bu bulgular, üniversite öğrencilerinin mental sağlığına odaklanan destek mekanizmalarının güçlendirilmesini ve bireylere yönelik etkili müdahalelerin geliştirilmesini öne çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the relationships between internet addiction, social phobia, and depression among university students. Understanding the impact of internet addiction on social phobia and depression symptoms can contribute to the more effective design of interventions and measures in this field. The study was conducted on a population of students attending Uludağ University during the 2023-2024 academic year. The sample group consisted of 269 students from these universities. Data collection was carried out through surveys administered to the students. In line with the research objectives, the Young Internet Addiction Test, Beck Depression Inventory, and Liebpwitz Social Anxiety Scale were utilized. IBM SPSS 25.0 was employed for statistical analysis, and descriptive statistics such as mean and standard deviation were obtained for variables. In this study examining internet addiction, social phobia, and depression relationships among university students, it was observed that the majority of participants were female and single, internet addiction levels were average, and significant relationships were found between social anxiety and depression. The findings from this research emphasize the strengthening of support mechanisms focusing on the mental health of university students and the development of effective interventions for individuals.