Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu eş tanısının bariatrik cerrahi sonrası hastalarda kilo üzerinde etkisi
The effect of comorbid attention deficit hyperactivity disorder on weight in patients after bariatric surgery
  1. Tez No: 843251
  2. Yazar: JAMALA HUSEYNLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİYE ÖNCÜ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, bariatrik cerrahi, obezite cerrahisi, ameliyat sonrası sonuç, kilo geri alımı, attention deficit hyperactivity disorder, bariatric surgery, obesity surgery, postoperative outcome, weight regain
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Obezitesi olan bireyler arasında DEHB prevalansının yüksek olduğu bilinmektedir. Bariatrik cerrahi uygulanan olguların sağlıklı yeme davranışlarını ve düzenli takiplerini sürdürmesi gerekmektedir. DEHB eş tanısı sağlıklı yeme davranışı ve takiplere düzenli devam etmeyi etkileyebilmektedir. Bu çalışmada bariatrik cerrahi ameliyatı olmuş olgularda DEHB belirtileri ile ameliyat sonrası başarısız kilo kaybı ve kilo geri alımı arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın bir diğer amacı ise bu olgularda DEHB belirtileri ile alkol kullanımı arasında ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya bariatrik cerrahi ameliyatı olmuş ve ameliyat sonrasında 6-60 ay arası süre geçmiş, 134 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılara Yetişkinlerde DEHB İçin Tanısal Görüşme, Wender-Reimherr Yetişkin DEHB Öz Bildirim Ölçeği (SR-WRAADDS), Ruhsal Belirti Tarama Listesi (SCL90), Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği (YBDÖ), Alkol Kullanım Bozuklukları Tanıma Testi (AKBTT) uygulanmıştır. Bulgular: DEHB sıklığı %14.9 bulunmuştur. DEHB belirtileri olan olguların olmayanlara göre cerrahi tedavi sonrası kontrollere daha az geldiği bulunmuştur. AKBTT puanları anlamlı olmasa da DEHB olası ve dikkat eksikliği baskın alt tipi gruplarında daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: DEHB belirtileri olan olguların cerrahi tedavi sonrası takiplere uyum sağlamada zorlandığı görülmüş, ancak belirtilerin kilo kaybı başarısı ve kilo geri alımı üzerine anlamlı etkisi bulunmamıştır. DEHB belirtilerinin alkol kullanım riski üzerinde anlamlı etkisi görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is known that the prevalence of ADHD is high among individuals with obesity. Patients who have undergone bariatric surgery must maintain healthy eating behaviors and regular follow-up. Comorbid ADHD may affect healthy eating behavior and regular follow-up. This study aimed to investigate the relationship between ADHD symptoms and unsuccessful postoperative weight loss and weight regain in patients who underwent bariatric surgery. Another aim of the study is to investigate the relationship between ADHD symptoms and alcohol use in these cases. Materials and Methods: The study included 134 participants who had bariatric surgery and 6-60 months had passed after the surgery. Diagnostic Interview for Adult ADHD, Wender-Reimherr Adult ADHD Self-Report Scale (SR-WRAADDS), Mental Symptom Screening List (SCL90), Eating Disorder Assessment Scale (EDE-Q), Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDİT) were applied to the participants. Results: The frequency of ADHD was found to be 14.9%. It was found that patients with ADHD symptoms came to check-ups less frequently after surgical treatment than those without. Although AKBTT scores were not significant, they were found to be higher in the ADHD probable and attention deficit dominant subtype groups. Conclusions: It was observed that patients with ADHD symptoms had difficulty in adapting to follow-ups after surgical treatment, but no significant effect of the symptoms on weight loss success and weight regain was found. There was no significant effect of ADHD symptoms on the risk of alcohol use.