Between pragmatism and ideology: Spolia and spoliation practices in Byzantine and Seljuk Ankara
Pragmatizm ile ideoloji arasında: Bizans ve Selçuklu Ankara'sında devşirme malzeme uygulamaları
- Tez No: 843545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LUCA ZAVAGNO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Devşirme materyal, yeniden kullanım, Ankara Kalesi, Aslanhane Camii, Alaeddin Camii, Spolia, Reuse, Spoliation, Fortifications of Ankara, Aslanhane Mosque, Alaeddin Mosque
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu tez çalışması Ankara' daki çok yönlü devşirme material olgusunu – eski yapılardan mimari öğelerin yeni binalarda tekrardan kullanılması- incelemektedir. Bu bağlamda, bu tez, devşirme materyallerin hem pratik hem de sembolik çağrışımları ve özellikle dokuzunca ve on üçüncü yüzyıllar arasında yaşayan insanların mekanı ve objeleri nasıl algıladıklarını anlamaya çalışmaktadır. Disiplinlerarası bir yaklaşımla, sanat tarihi, arkeoloji, dijital araçlar ve karşılaştırmalı bir metodolojiden yararlanan bu çalışma, Ankara Kalesi'nin duvarları ve kapılarıyla ve Ankara'nın on üçüncü yüzyıldan kalma iki Selçuklu camisi olan Aslanhane ve Alaeddin'in duvarlarına ve kapılarına entegre edilmiş devşirme malzemelere odaklanmaktadır. Bu vakaların dikkatli bir şekilde seçilmesi, şu ana kadar yayınlanmış akademik makalelerin çoğunun genellikle Batı uygarlıklarında devşirme malzemenin kullanımına odaklanmasına ilişkin mevcut araştırmalardaki bir araştırma boşluğundan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla bu çalışma aynı zamanda artzamanlı bir bakış açısı benimseyerek devşirme malzemenin sözde Doğu uygarlıklarında kullanımını anlamaya çalışmaktadır. Bütün bunlar dikkate alındığında, yeniden kullanım uygulamalarının karmaşık olduğunu ve hem pratik hem de sembolik niteliklerle uyumlu olduğunu ileri sürmektedir. Bu açıklama, yazılı ve materyal kaynaklardan yararlanılarak inceleme altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis delves into the multifaceted phenomenon of spolia - the reuse of architectural elements from earlier structures into new premises - within the context of Ankara, Turkey. This work examines the possible practical and symbolic connotations embedded in the object and how people of the past perceived space, specifically between the ninth and thirteenth centuries. Through an interdisciplinary approach, drawing on art history, archaeology, digital tools and a comparative methodology, this piece examines spolia integrated into the walls and gates of the Ankara Castle and two thirteenth-century Rum Seljuk mosques of Ankara, namely Aslanhane and Alaeddin. The careful selection of these cases stems from a research gap in existing research regarding the centralized focus of spolia use in Western civilizations. Therefore, this work also adopts a diachronic perspective, trying to understand the use of spolia for the civilizations of the so-called East. Considering all these, this work argues that reuse practices were complex and harmonized with both practical and symbolic attributes. This statement is called under scrutiny by utilizing literary and material sources.