Bodrum kat perdeleri ile kolonlar arasında bırakılan derzlerin bina davranışına etkisi
Effect of the joints between basement floor shear walls and columns on the building behavior
  1. Tez No: 843573
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM SİNCAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HABİB UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dilatation, Shear Joint, Dilatation Shear Foundation Wall, STA4CAD, Structural Analysis December 2023
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışma da konut türü bir binanın bodrum perde duvarlarının kolonlarla bitişik ve ayrık olması durumları için yapı davranışı incelenmiş ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Yöntem: Konut türü bir bina için 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nin ilkeleri doğrultusunda 10 ve 13 katlı modeller oluşturulmuştur. Bu modellerin ilkinde bodrum kat perde duvarları kolonlar ile bitişik olup diğer modellerde perdeler ile kolonlar arasında 5 cm derz boşlukları bırakılmıştır. Oluşturulan modeller Sta4CAD programı yardımıyla analiz edilmiş ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bulgular: Analiz sonuçlarından hareketle, bodrum perde duvarları ile kolonlar arasında bırakılan modellerle bırakılmayan modeller arasında elemanlarda oluşan kesit tesirleri ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde (2018) belirtilen düzensizlik durumları açısından önemli farklar olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Belli bir kata kadar iki yönteminde kullanılabileceği belli bir kat yüksekliğinden sonra ise dilatasyon derzinin kullanılmadığı perde duvarların daha avantajlı olacağı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the structural behavior of a residential building's basement retaining walls has been investigated for cases where they are adjacent to and separated from columns, and the obtained results have been compared. Method: For a residential building, models of 10 and 13 stories were created in accordance with the principles of the 2018 Turkish Earthquake Building Code. In the first model, basement walls are adjacent to columns, while in the other models, 5 cm joint clearances are left between walls and columns. These models were analyzed using the Sta4CAD program, and the obtained results were compared. Finding: Based on the analysis results, significant differences were determined in terms of section effects in elements and irregularities specified in the 2018 Turkish Earthquake Building Code between models with joint clearances between basement retaining walls and columns and models without such clearances. Results: It has been observed that both methods can be used up to a certain floor level, but beyond a specific height, retaining walls without expansion joints are more advantageous.