Granulationes arachnoideae anatomisinin manyetik rezonans venografi yöntemi ile incelenmesi
Review of granulationes arachnoideae anatomy using magnetic resonance venography
  1. Tez No: 843709
  2. Yazar: ONUR ARAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖGETÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Granulationes arachnoideae, sinus durae matris, manyetik rezonans venografi, Granulationes arachnoideae, sinus durae matris, magnetic resonance venography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Spatium subarachnoideum'da liquor cerebrospinalis emilimi ana olarak granulationes arachnoideae tarafından gerçekleştirilmektedir. Granulationes arachnoideae arachnoid mater'in sinus durae matris'e yaptığı çıkıntılar olup, araknoid villus'ların hipertrofisi ile oluşmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız modern görüntüleme yöntemlerinden faydalanıp, granulationes arachnoideae'nın konumu, sayısı, şekilleri üzerine bilgiler edinmektir. Elde edilecek bilgiler, granulationes arachnoideae'nın dural sinus hastalıklarıyla karışma olasılığını düşürmeye yönelik klinisyenler için bir rehber niteliği taşıyacaktır. Çalışmada 500 kişinin beyin MRV ve MRG'leri incelendi. Beyin ve çevreleyen yapıların venöz sistemi gözlemlenip içlerindeki granulationes arachnoideae; 4D TRAK MRV tekniği ile elde edilen ham görüntüler ve bu ham görüntülerden elde edilem MIP görüntüler üzerinden değerlendirildi. Ayrıca bulunan granulationes arachnoideae T2A, T1A ve kontrastlı aksiyel T1 görüntüler üzerinden konfirme edildi. Çalışmada incelenen 500 bireyden 73'ü sinusları etkileyen çeşitli sebeplerle çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmaya katılan 427 bireyin 217 (%50,8)'sinde granulationes arachnoideae'ya rastlanıldı. Çalışmamızda toplam 462 granulationes arachnoideae tespit edildi. Bunlar sıklık sırasına göre; sinus sagittalis superior, sinus transversus, sinus rectus ve sinus sagittalis inferior'da bulunmaktaydı. Tespit edilen granulationes arachnoideae genelde yuvarlak ya da oval şekilliydi. Yaş ile granulationes arachnoideae sayısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç olarak, elde ettiğimiz bilgilerin granulationes arachnoideae'nın daha iyi tanınmasına yol açacağını ve dural sinus hastalıklarıyla karışmasını önlemede rehber olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Cerebrospinal fluid in spatium subarachnoideum is mainly absorbed by granulationes arachnoideae. Granulationes arachnoideae, are protrusions of the arachnoid mater into the sinus durae matris and they are formed by hypertrophy of the arachnoid villi. Our aim in this study is to benefit from modern imaging methods and obtain information on the location, number and shapes of granulationes arachnoideae. The information will serve as a guide for clinicians to reduce the possibility of confusion between granulationes arachnoideae and dural sinus diseases. In the study, brain MRV and MRIs of 500 people were examined. The venous system of the brain and surrounding structures was observed. The granulationes arachnoideae within them were evaluated on the raw images obtained with the 4D TRAK MRV technique and the MIP images obtained from these raw images. Additionally, the granulationes arachnoideae found were confirmed on T2A, T1A and contrast-enhanced axial T1 images. Seventy-three of the 500 individuals examined in the study were not included in the study due to various reasons affecting the sinuses. Granulationes arachnoideae was found in 217 (50.8%) of 427 individuals participating in the study. A total of 462 granulationes arachnoideae were identified in our study. These were located in the sinus sagittalis superior, sinus transversus, sinus rectus and sinus sagittalis inferior, in order of frequency. The granulationes arachnoideae detected were generally round or oval in shape. No significant relationship was found between age and the number of granulationes arachnoideae. In conclusion, we think that the information we have obtained will lead to better recognition of granulationes arachnoideae and will be a guide to prevent confusion with dural sinus diseases.