Polikliniğe başvuran geriatrik kanser hastalarında ağrının GPM-24 ölçeği kullanılarak yapılan değerlendirme sonuçlarının G8 tarama testi ve hasta özellikleri ile ilişkisi
- Tez No: 843713
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÇAY ŞENLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Kanser, Yaşlı, GAÖ-24, Pain, cancer, elderly, GPM-24
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş: Kronik ağrı, yaşlı kanser hastalarında sık görülen ve ciddi sonuçları olan bir sorundur. Bu hastalarda ağrı yönetiminde yetersizlik yaşanmaktadır. Bu sorunun nedenleri arasında ağrıyı değerlendirme zorlukları yer almaktadır. Literatürde yaşlı hastalara özgü çok boyutlu bir ağrı değerlendirme ölçeği olan Geriatrik Ağrı Ölçeği-24 (GAÖ-24), kanserli hasta grubunda araştırılmamıştır. Bu çalışmada GAÖ-24 ölçeğinin yaşlı kanser hastalarında kullanımının sonuçlarını görmek, hastalarda onkologlar tarafından sık uygulanan G8 tarama testi skoru ve hastanın klinik özellikleri ile ilişkisini araştırmak hedeflendi. Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı polikliniğine veya gündüz tedavi ünitesine 1 Ağustos 2023 ile 30 Eylül 2023 tarihleri arasında başvuran 65 yaş üzeri, kronik ağrı sorunu olan ve onam veren kanser hastalarına GAÖ-24 ölçeği ve G8 tarama testi uygulanmıştır. Bulgular: GAÖ-24 ölçeği ile kanser hastalarının değerlendirildiği ilk çalışmadır. Değerlendirilen 148 hastanın %56'sında hafif, %44'ünde orta-şiddetli ağrı bulunduğunu saptanmıştır. Analiz sonuçlarına göre sadece G8 skoru ile GAÖ-24 puanı arasında anlamlı bir ilişki gösterilmiştir. G8 skorunun 14'den az saptandığı yaşlı kanser hastalarında anlamlı olarak daha şiddetli ağrı ve ağrı ile ilişkili çeşitli işlevlerde bozulma sıklığında artış olmaktadır. Hastaların sosyodemografik özellikleri, kanserin yeri, evresi ve onkolojik tedavileri ile GAÖ-24 puanları arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Yaşlı kanser hastalarında GAÖ-24 ile yapılan ağrı değerlendirmesi ile G8 tarama testi puanları arasındaki ilişkiyi araştıran ve anlamlı korelasyonu gösteren ilk çalışmadır. GAÖ-24'ün kullanışlı ve bilgi verici olduğu görülmüştür. Sonuçlara göre G8 tarama testi ağrının değerlendirilmesinde erken dönemde bilgi verici ve ağrı yönetiminde yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Chronic pain is a common problem in elderly cancer patients and has serious consequences. These patients experience inadequate pain management. The reasons for this problem include difficulties in assessing pain. Geriatric Pain Measure-24 (GPM-24), which is a multidimensional pain assessment scale specific to elderly patients in the literature, has not been investigated in the cancer patient group. The aim of the study was to analyze the results of using the GPM-24 scale in elderly cancer patients and to investigate its relationship with the G8 screening test score, which is frequently applied by oncologists, and the clinical characteristics of the patient. Method: Between August 1, 2023, and September 30, 2023, GPM-24 scale and G8 screening test were used for cancer patients over 65 years of age suffering from chronic pain who gave written informed consent and were admitted to Ankara University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine and Department of Medical Oncology outpatient clinic and Day Treatment Unit. Results: It is the first study to evaluate cancer patients with the GPM-24 scale. It was determined that 56% of the 148 patients evaluated had mild pain and 44% had moderate-severe pain. A significant relationship was shown only between the G8 score and GPM-24 score. Elderly cancer patients with a G8 score of less than 14 experience significantly more severe pain and an increased frequency of impairment in various pain-related functions. No significant relationship was found between the patients' sociodemographic characteristics, cancer location, stage, and oncological treatments and GPM-24 scores. Conclusions: It is the first study to investigate the relationship between GPM-24 pain assessment and G8 screening test scores in elderly cancer patients and to show a significant correlation. GPM-24 scale was found to be useful and informative. According to the results, the G8 screening test may be informative in the early period in the evaluation of pain and may be a guide in pain management.