Akut kalp yetmezliği tanısıyla yatan hastalarda metabolik sendromun görülme sıklığı, yatış süresi, tekrarlayan yatış, yoğun bakım sevki ve mortaliteye etkisi
The incidence of metabolic syndrome in patients hospitalized with a diagnosis of acute heart failure, its effect on length of stay, recurrent hospitalization, intensive care referral and mortality
  1. Tez No: 843766
  2. Yazar: EMİNE SENA KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REFİK DEMİRTUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Kalp Yetmezliği, Metabolik sendrom, mortalite, yoğun bakım sevk, tekrarlayan yatış, yatış süresi, Acute Heart Failure, Metabolic syndrome, Mortality, Intensive care referral, Recurrent hospitalization, length of stay
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Kalp Yetmezliği (KY) dünyada oldukça sık görülen ve prognozu kötü olan bir hastalıktır. Metabolik sendrom (MetS) sık görülmekle birlikte sıklığının daha da artacağı tahmin edilen kardiyovasküler hastalık riskinde artışa sebep olabileceğini bildiğimiz metabolik bir disfonksiyondur. KY olan hastalarda MetS insidansının yüksek olduğu bildirilmiştir. KY ve MetS arasındaki ilişki konusunda birçok çalışma yapılmıştır(1–9). MetS 'in KY üzerindeki prognostik etkisi hakkında tartışmalar mevcuttur. Çalışmalar genellikle KY ile takip edilen hastalar üzerinde yapılmış olup AKY tanısı ile hastanede yatan popülasyonda yapılan çalışmalar sınırlıdır. Çalışmalar genellikle mortalite üzerine yapılmıştır. Yoğun bakım sevk oranı ve yatış süresi ve tekrarlayan yatış oranı ile ilişkisini inceleyen çalışmalar kısıtlıdır. Çalışmamızda AKY ile yatan hastalarda MetS görülme sıklığı, Mets'in yatış süresi, tekrarlayan yatış, yoğun bakım sevki ve mortaliteye etkisini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kesitsel, prospektif bir çalışmadır.01.2023-12.2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Haydarpaşa Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi İç Hastalıkları kliniğinde ESC 2021 kılavuzuna göre AKY tanısı ile yatan hastalar çalışmaya dahil edildi. AKY ile yatan hastalara NCEP-ATPIII tanı kriterine göre MetS teşhis edildi. MetS olan ve olmayan hastaların antropometrik verileri, kan değerleri, ekokardiyografi (EKO) bulguları karşılaştırılmak üzere kayıt edildi. Veri analizi ve istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamıza AKY tanısı ile kliniğimizde yatan 125 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 74.3'tü. 125 hastanın 72'si(57.6) kadın, 53'ü(42.4) erkekti. 90 hastada (%72) MetS mevcut iken 35 hastada (%18) MetS mevcut değildi. MetS olan hastaların ortalama yatış süresi 10,9 gün iken MetS olmayan hastaların ortalama yatış süresi 10,3 gündü (p=0,615). Hastaların %50 sinde tekrarlayan yatış olayı gerçekleşti. MetS olan grupta %49, MetS olmayan grupta %53 oranında tekrarlayan yatış gerçekleşti (p=0,416). MetS olan grupta ortalama 2,3 ay içinde, MetS olmayan grupta ortalama 3,3 ay içinde tekrarlayan yatış meydana geldi (p=0,047). 125 hastanın 54'ü (%43) yoğun bakıma sevk edildi. MetS olan grupta bu oran %50 iken MetS olmayan grupta bu oran %26 idi ve bu durum istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,014). Toplam 125 hastanın 25'i (%20) vefat etti. MetS olan 90 hastanın 20'si (%22), MetS olmayan 35 hastanın 5'i (%14) vefat etti. Kaplan Meier sağkalım grafiği ile değerlendirdiğimizde MetS olan hastalarda tüm nedenlere bağlı ölüm olasılığı daha fazla gibi gözüküyor olsa da bu durum istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda AKY ile yatan hastalarda MetS görülme oranı ülkemizde ve dünyada genel popülasyonla yapılan çalışmalara göre oldukça fazlaydı. Bu oran KY tanısıyla kronik takip edilen hastalarla yapılan çalışmalara göre de fazlaydı. Bu durumda MetS a sahip KY'li hastaların kalp yetmezliğinin kötüleşmesi nedeniyle hastaneye yatışının daha fazla olabileceği öngörüsüne vardık. Çalışmamızda AKY tanısıyla yatan MetS olan ve olmayan gruplar arasında yatış süresi, tekrarlayan yatış oranı ve mortalite açısından anlamlı bir fark yoktu. Buna karşın MetS olan grubun daha fazla yoğun bakıma sevk edildiği ve tekrarlayan yatışın ilk süresinin daha erken olduğunu analiz ettik. MetS un AKY ile yatan hastalarda prognoza ait bazı parametreleri olumsuz etkilediği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Objective: Heart Failure (HF) is a disease that is very common in the world and has a poor prognosis. Metabolic syndrome (MetS) is a metabolic dysfunction that we know may cause an increase in the risk of cardiovascular disease, although it is common. It has been reported that the incidence of MetS is high in patients with HF. Many studies have been conducted on the relationship between HF and MetS. There is controversy about the prognostic impact of MetS on HF. Studies have generally been conducted on patients followed up with HF, and studies on the hospitalized population diagnosed with AHF are limited. Studies have generally been conducted on mortality. Studies examining the intensive care referral rate and its relationship with length of stay and recurrent hospitalization rate are limited. In our study, we aimed to investigate the incidence of MetS in patients hospitalized with AHF, the effect of MetS on length of stay, recurrent hospitalization, intensive care referral and mortality. Materials and methods: Our study is a cross-sectional, prospective study. Patients hospitalized with a diagnosis of AHF according to the ESC 2021 guideline at the Health Sciences Haydarpaşa Health Application and Research Center Internal Medicine clinic between 01.2023 and 12.2023 were included in the study. Patients hospitalized with AHF were diagnosed with MetS according to NCEP-ATPIII diagnostic criteria. Anthropometric data, blood values, and echocardiography findings of patients with and without MetS were recorded for comparison. IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Turkey) program was used for data analysis and statistical analysis. Results: 125 patients hospitalized in our clinic with a diagnosis of AHF were included in our study. The average age of the patients was 74.3. Of the 125 patients, 72 (57.6) were women and 53 (42.4) were men. While MetS was present in 90 patients (72%), MetS was not present in 35 patients (18%). While the average length of stay for patients with MetS was 10.9 days, the average length of stay for patients without MetS was 10.3 days (p = 0.615). Recurrent hospitalization occurred in 50% of the patients. Recurrent hospitalization occurred at a rate of 49% in the group with MetS and 53% in the group without MetS (p = 0.416). Recurrent hospitalization occurred within an average of 2.3 months in the group with MetS and within an average of 3.3 months in the group without MetS (p=0.047). 54 of 125 patients (43%) were referred to intensive care. While this rate was 50% in the group with MetS, this rate was 26% in the group without MetS (p = 0.014). 25 (20%) of a total of 125 patients died. 20 of 90 patients with MetS (22%) and 5 of 35 patients without MetS (14%) died. When evaluated with the Kaplan Meier survival chart, the possibility of death from all causes seems to be higher in patients with MetS, but this was not statistically significant (p>0.05). Conclusion: In our study, the incidence of MetS that coexisted with acute heart failure was quite high, and the rate of studies conducted in the world in general was quite high. This rate was higher compared to studies conducted with patients diagnosed with HF who were followed up chronically. In this case, it was predicted that patients with HF and MetS may be hospitalized for treatment longer due to worsening heart surgery. In our study, there was no significant difference between the groups with and without metabolic syndrome hospitalized with a diagnosis of acute heart failure in terms of length of stay, recurrent hospitalization rate and mortality. In contrast, the group with MetS received more intensive care and the initial development of recurrent hospitalization was analyzed earlier. There were some deteriorations and negative changes in the permanent prognosis of MetS and acute heart failure.