Pulmoner emboli öntanılı hastalarında D-dimer/troponin oranının ve alveolo-arteriyel gradiyentin prognoz üzerine etkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 843765
  2. Yazar: ECE GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ALTINBİLEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmonary Embolism, Shock Index, D-dimer, Mortality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Pulmoner emboli (PE) tanısı konmuş hastalarda D-dimer/troponin oranı ve alveolar-arteriyel gradyantın prognoz üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Ayrıca, yaş, cinsiyet, hemodinamik parametreler, inflamatuar belirteçler, skorlama sistemleri, elektrokardiyografik bulgular ve bilgisayarlı tomografi bulguları da dahil olmak üzere PE hastalarındaki mortaliteyi etkileyen çeşitli faktörleride irdelenmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışma için Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp kliniğinde 01.01.2019 - 01.01.2023 tarihleri arasında pulmoner emboli tanısı alan hastaları kapsamaktadır. Dahil edilme krtiterlerine uygun hastaların retrospektif olarak demografik bulgular, vital bulgular, görüntüleme bulguları kaydedildi. Şok indeksi, pulmoner şiddet indeksi ve bilgisayarlı tomografiden elde edilen verilerle sağ ventrikül/sol ventrikül (RV/LV) oranları hesaplandı. Şok indeksi>0,7 üstü ve altı, pulmoner şiddet indeksi>66 üstü ve altı olarak gruplara ayırıldı. Ayrıca hastalar mortalite durumlarına göre de gruplandırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan toplam hasta sayısı 359 olup, %54,3'ünü kadın cinsiyet oluşturmaktaydı. Çalışmamızdaki hastaların yaş ortalaması 66.9 ± 16.3 olarak saptandı. Mortalite olan grupta hastaların yaşı mortalite olmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti (p0.05). Mortalite olan grupta AF oranı mortalite olmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti (p66 olan grupta şok indeksi PESI skoru66 olan gruplar arasında wells puanı anlamlı farklılık göstermemiştir (p>0.05).
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to evaluate prognosis determinants in pulmonary embolism (PE) patients focusing on especially D-dimer/troponin ratio and alveolar to arterial oxygen gradient. Moreover, to examine including age, gender, hemodynamic parameters, inflammatory parameters, scoring systems, electrographic findings and computered tomography (CT) findings in patients with PE was aimed. Material and Method: Patients diagnosed with acute PTE who applied to the Health Sciences University Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Emergency Department between 01 January 2019 and 01 January 2023 were included. Demographic features, vital and scanning parameters of patients who meets the inclusion criteria were retrospectively recorded. Shock Index (SI), Pulmonary Embolism Severity Index (PESI) and Right Ventricle/Left Ventricle (RV/LV) from CT findings were calculated. SI>0,7 and PESI>66 were accepted. Patients were classified according to their mortality results. Results: The total number of patients included in the study was 359, of which 54.3% were female. The mean age of the patients in our study was 66.9 ± 16.3. The age of the patients in the group with mortality was significantly higher than the group without mortality (p0,05). Atrial Fibrillation (AF) rates were notably higher in the mortality group than the survivors (p66 has higher shock index than the group with PESI0,05). However, Genova score was significantly higher detected in the group with PESI>66 than the group with PESI0,7 patients, AF, sinus tachycardia, S1Q3T3 pattern, RBBB and T wave inversion in V 1-3 derivations were detected significantly more than the group with SI≤0.7 patients. Conclusion: Age, vital parameters, laboratory features and scoring systems such as Pulmonary Embolism Severity Index (PESI) and Shock Index (SI) have important value while evaluating PE patients' risk profiles.