Sıçan sırtında oluşturulan 2. derece yanıklarda, otolog kondüsyonel serum ve trombositten zengin plazma'nın yanık iyileşmesine etkilerinin incelenmesi
Investigation of effect of autologous conditioned serum and platelet rich plasma on induced burn model on rat dorsum
- Tez No: 843783
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER ÜSÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Yanık, trombositten zengin plazma, otolog kondüsyonel serum, Burn, Platelet Rich Plasma (PRP), Autologous Conditioned Serum (ACS)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş: Yanıklar hem ülkemizde hem dünyada günümüz dahil acil servise başvuru sebeplerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu tip yaralanmalar genellikle uzun yatış süreleri, birden fazla cerrahi girişim ve uzun takip süreleri gerektirmektedir. Akut dönemde yüksek mortaliteye sebep olduğu gibi, kronik dönemde yaralamanın doğasına bağlı olarak birçok sosyal ve ekonomik sorunu beraberinde getirmektedir. Bunlar bireylerin karşılaşabileceği yara izi, çalışamama ve fonksiyonel kayıplar olabileceği gibi, sağlık sistemi üzerine ciddi bir ekonomik yük bindirerek toplulukları da etkilemektedir. Trombositten zengin plazma (PRP) otolog kandan elden edilen bir üründür. PRP ilk olarak kas ve iskelet sistemi bozukluklarında kullanılmıştır. Daha sonra yapılan çalışmalarda ise yara iyileşmesi ve skar dokusu üzerinde olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir. Otolog Kondüsyonel Serum (ACS) yine PRP gibi otolog kandan elde edilen bir üründür. ACS PRP'ye oranla daha fazla Interlökin-1 reseptör antagonisti içerir. Bu nedenle ACS birçok dokuda kullanılmaya başlamıştır. Çalışmamızın amacı ACS'nin anti inflamatuar etkilerinin yanık iyileşmesi üzerinde kısa ve uzun dönem etkilerinin ortaya konmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza yaşları 4 ile 6 ay arasında değişim gösteren 250-300 g ağırlığında Sprague-Dawley tipi erkek sıçanlar dahil edildi. İstatistiksel güç analizi yapılması sonrasında 24 adet sıçan her grupta rastgele altı adet sıçan olacak şekilde dört gruba ayrıldı. Dört dişli pirinç tarak kullanılarak tüm sıçanların sırt orta hatlarında dört adet koagülasyon zonu beş adet staz zonu olacak şekilde yanık oluşturuldu. Koagülasyon zonlarının arasında, altında ve üstünde kalan beş adet staz zonun her iki tarafına 0.05 cc olacak şekilde 12 noktaya toplamda 1. gruba 0.6 cc salin, 2. gruba 0.6 cc PRP, 3. gruba 0.6 cc ACS, 4. gruba ise 0.6 cc PRP ile beraber 0.6 cc ACS (Kombine) intradermal olarak enjekte edildi. 0, 7,14, 21 ve 28. günlerde 20 cm x uzaklıktan çekilen standart fotoğraflarla yara iyileşmesi dokümante edildi. Fotoğraflar epitelizasyon ve yara iyileşme hızını bilgisayar üzerinde hesaplamaya yardımcı olan ImageJ® adlı programla değerlendirildi. Yanığın staz zonundan 7, 14 ve 28. günlerde histopatolojik inceleme için eksizyonel biyopsi alınarak patoloji birimine verildi. Bulgular: Yapılan histopatolojik incelemede ACS ve Kombine grupta 7 ve 14. günlerde epitelizasyon, neovaskülarizasyon, granülasyon ve kolajen birikiminde diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı bir artma izlendi. Bu parametrelerdeki artış 28. günde istatistiksel olarak anlamlı izlenmedi. İnflamasyonda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Yara alanı değişiminde gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Sonuç: Gruplar arasında epitelizasyon, neovaskülarizasyon, granülasyon ve kolajen birikiminde ACS ve Kombine gruptaki 7 ve 14. günlerdeki artış ACS'nin yoğun büyüme ve faktörü ve sitokin içeriğiyle açıklanabilir. Özellikle neovaskülarizasyonda görülen artış, doku oksijenasyonunu artırarak yara iyileşmesinde artan metabolik ihtiyacı karşılamış, bu da daha fazla makrofaj ve fibroblast proliferasyonu ile artmış granülasyon, epitelizasyon ve kolajen birikimi ile sonuçlanmış olabilir. Bu da ACS'nin yanık iyileşmesine olumlu katkılar yapacağı düşüncemizi destekler niteliktedir. İleride yapılacak daha kapsamlı çalışmalar ile ACS'nin etkilerini daha net anlaşılacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Burns constitute a significant portion of reasons for emergency room admissions in both our country and the world, including the present day. Such injuries often require long hospitalization periods, multiple surgical interventions, and extended follow-up periods. They not only lead to high mortality rates in the acute phase but also bring about many social and economic problems in the chronic phase due to the nature of wound healing. These can include scarring that individuals may be concerned about, inability to work, and functional losses. Burns also imposing a significant economic burden on the healthcare system, affecting communities. Platelet- Rich Plasma (PRP) is a product obtained from autologous blood. PRP was initially used for musculoskeletal disorders. Subsequent studies have shown positive effects on wound healing and scar tissue. Autologous Conditioned Serum (ACS) is another product derived from autologous blood, similar to PRP. ACS contains more Interleukin-1 receptor antagonist compared to PRP. Therefore, ACS has started to be used in various tissues. The aim of our study is to elucidate the short-term and long- term effects of ACS on burn healing, focusing on its anti-inflammatory effects. Materials and Methods: Our study included male Sprague-Dawley rats weighing between 250-300 grams at ages ranging from 4 to 6 months. After conducting a statistical power analysis, 24 rats were randomly divided into four groups, with six rats in each group. Using a four-toothed brass comb, four coagulation zones and five stasis zones were created on the midline of the rats' backs to induce burns. Between the coagulation zones and on both sides of the stasis zones, a total of 12 points were injected intradermally with 0.05 cc each. The first group received 0.6 cc of saline, the second group received 0.6 cc of Platelet-Rich Plasma (PRP), the third group received 0.6 cc of Autologous Conditioned Serum (ACS), and the fourth group received 0.6 cc of PRP along with 0.6 cc of ACS. Wound healing was documented by taking standard photographs from a distance of 20 cm on days 0, 7, 14, 21, and 28. The photographs were evaluated using the ImageJ® program, which aided in calculating epithelialization and wound healing rates. Biopsies were taken from the stasis zone of the burn on days 7, 14, and 28 for histopathological examination. xii Results: In the histopathological examination, a statistically significant increase was observed in epithelization, neovascularization, granulation, and collagen accumulation in the ACS and Combined groups on days 7 and 14 compared to other groups. However, this increase was not statistically significant on day 28. No statistically significant difference was observed among the groups in inflammation. There was no statistically significant difference in wound area change among the groups. Conclusion: The increase in epithelization, neovascularization, granulation, and collagen accumulation in the ACS and Combined groups on days 7 and 14 can be explained by the intense growth factor and cytokine content of ACS. The particularly observed increase in neovascularization may have met the increased metabolic demand in wound healing by enhancing tissue oxygenation, resulting in increased macrophage and fibroblast proliferation, along with increased granulation, epithelization, and collagen accumulation. This supports our belief that ACS may positively contribute to burn healing. We anticipate that the effects of ACS will be better understood through more comprehensive studies in the future.