Gebelikte kilo alım miktarının perinatal sonuçlar üzerindeki etkisi
The effect of the amount of weight gain during pregnancy on perinatal outcomes
- Tez No: 843854
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ÇORAKÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Vücut kitle indeksi, perinatal sonuçlar, gebelik, kilo alımı, Body mass index, perinatal outcomes, pregnancy, weight gain
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Gebelikte fazla veya yetersiz kilo alımı hem anne hem de bebek için bir dizi komplikasyonların artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Belirlenen riske göre gebelere kilo alım önerilerinde bulunularak gebelerin bilgilendirilmesi ve bu sayede olumsuz perinatal sonuçların azaltılması amaçlanmıştır. Aynı zamanda bir diğer amacımız gebelikte ideal kilo alımına yönelik kendi rehberlerimizin hazırlanması ve mevcut rehberlerin güncellenmesi için kaynak oluşturabilmektir. Gereç ve yöntem: Çalışmamız Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde doğum yapan 547 kadının retrospektif incelemesi ile yürütüldü. İncelenen sonuçlar; preeklampsi, gestasyonel hipertansiyon, gestasyonel diyabet, oligohidramniyos, polihidramniyos, preterm doğum, doğum şekli, düşük doğum ağırlığı, makrozomi, plasenta dekolmanı, erken membran rüptürü, acil sezaryen doğum, düşük APGAR skoru (1.dk skorunun 7'den küçük olması, 5.dk skorunun 5'ten küçük olması), doğum sırasında umblikal kord kan gazı pH'ı idi. 2009 IOM önerilerine göre, hastalar yetersiz, normal ve fazla GKA olarak 3 gruba ayrıldı. Bu gruplara göre risk değerlendirmesi yapıldı. Bulgular: Yaptığımız çalışmada gebelikte fazla kilo alımı yüksek preeklampsi, gestasyonel hipertansiyon, makrozomi ve sezaryen oranları ile ilişkili bulunmuştur (sırasıyla p=0,009, p=0,014, p=0,002, p=0,011).Yetersiz kilo alımı ise düşük doğum ağırlığı, plasenta dekolmanı, akut fetal distres, yüksek sezaryen oranı ile ilişkilidir.(sırasıyla p=0,046, p=0,029, p=0,044, p=0,011) Ayrıca kılavuzların önerilerinin altında kilo alımının APGAR skorunun 5.dakikasındaki değeri üzerine negatif etkisi olduğu görülmüştür. (p=0,039) Sonuç: Gebelikte vücut kitle indekslerine göre önerilenden fazla veya yetersiz kilo alımı preeklampsi, gestasyonel hipertansiyon, makrozomi, plasenta dekolmanı, akut fetal distres, düşük doğum ağırlığı ve yüksek sezaryen oranı ile ilişkilidir. Gebeler takipleri sırasında ideal kilo alım miktarları hakkında bilgilendirilerek bu olumsuz sonuçlar azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Excessive or insufficient weight gain durin gpregnancy has been associated with an increased number of complications for both mother and the baby. It is aimed to inform pregnant women by giving weight gain recommendations according to the determined risk and thus to reduce negative perinatal outcomes. At the same time, our other aim is to create a resource for the preparation of our own guidelines for ideal weight gain during pregnancy and for updating existing guidelines. Materials and methods: This study was conducted with the retrospective analysis of 547 women who gave birth in Kocaeli University Medical Faculty Hospital. Examined results; preeclampsia, gestational hypertension, gestational diabetes, oligohydramnios, polyhydramnios, preterm birth, mode of delivery, low birth weight, macrosomia, ablatio placentae, prematüre rupture of membranes, emergency cesarean section, low APGAR score (1st minute score less than 7, 5th minute score less than 5), umblical cord pH following delivery. According to the 2009 IOM recommendations, patients were divided into 3 groups as insufficient, normal, and excess CCA. Risk assessment was made according to these groups. Results: In our study, excessive weight gain during pregnancy increased the rates of gestational hypertension, preeclampsia, macrosomia and cesarean section (respectively p=0.009, p=0.014, p=0.002, p=0.011); it was found that insufficient weight gain caused low birth weight, ablatio placentae, acute fetal distress, and an increase in cesarean section rates (respectively p=0.046, p=0.029, p=0.044, p=0.011). In addition, it was observed that weight gain lower than the guidelines recommendations had a negative effect on the value of the APGAR score at the 5th minute. (p=0.039) Conclusion: Excessive or insufficient weight gain than recommended according to body mass indexes during pregnancy is associated with preeclampsia, gestational hypertension, macrosomia, placental abruption, acute fetal distress, low birth weight and high cesarean section rate. These negative consequences can be reduced by informing pregnant women about their ideal weight gain amount during follow-up.