Erkekte IIEF formu kullanılarak belirlenen erektil disfonksiyonun derecesini eşleri farklı mı değerlendiriyor?
Are spouses evaluating the severity of erectile dysfunction differently using the IIEF form in men?
- Tez No: 844072
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ÜÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Erektil disfonksiyon, IIEF, cinsel ilişki, erkek, kadın, Erectile dysfunction, IIEF, sexual intercourse, male, female
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Cinsellik kadın ve erkeğin karşılıklı olarak haz alması gereken bir birlikteliktir. Erkeklerde bu fonksiyonun normal ya da bozulmuş olması kadın tarafından anlaşılabilmektedir. Bazen erkekte erektil fonksiyon normal olmasına rağmen ve eşlerinde cinsel hayatından memnun olmasına rağmen kişiler kendilerini farklı nedenlerle yetersiz bulabilmektedirler ya da tam tersine erektil fonksiyonu normal olan erkeklerde eşleri cinsel hayatlarından memnun olmayabilirler. Bizim çalışmamızdaki esas amaç erkekteki erektil fonksiyonun erkek ve kadın tarafından derecelendirilmesindeki tutarlı ya da tutarsızlığın belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği'nde Ocak 2023 ve Eylül 2023 tarihleri arasında başvuran, erektil disfonksiyon şikayeti ile başvuran 18-75 yaş arasındaki 36 erkek hasta ve eşleri dahil edildi. Erektil disfonksiyon ön tanısı klinik bulgular, laboratuar bulguları, IIEF skoru ve radyoloji yardımı ile konuldu. Bulgular: Erkek ve kadın gruplar arası IIEF formu alt boyutlarından cinsel istek ortalama puanları arasında anlamlı fark olduğu, erkeklerin ortalama puanlarının kadınların ortalama puanlarından daha yüksek olduğu, erkek ve kadınların gruplar arası uluslararası erektil işlev formu alt boyutlarından erektil fonksiyon, orgazmik işlev, cinsel memnuniyet, genel memnuniyet ortalama puanları arasında anlamlı fark olmadığı saptandı. Sonuç: Hastanın şikayetinin temel alınması ve cinsel işlevin değerlendirilmesinde multidisipliner bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği, sadece bireyin kendi deneyimlerinin değil, eşinin cinsel işlev bozukluğu üzerindeki etkilerinin ve deneyimlerinin de dikkate alınması önemlidir. Bu doğrultuda, klinik uygulamalarda çiftlerin birlikte değerlendirilmesi ve tedavi planlarının oluşturulması önem taşımaktadır. Bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Sexuality is the union in which both women and men should derive pleasure. The functionality of men in this regard can be perceived by women as normal or impaired. Sometimes, even if the erectile function is normal in men and their partners are satisfied with their sexual life, individuals may consider themselves inadequate for different reasons, or conversely, the partners of men with normal erectile function may not be satisfied with their sexual life. The main goal of our study is to determine the consistency or inconsistency in the assessment of erectile function in men by both men and women. Materials and Methods: 36 male patients aged between 18-75 who applied to Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine, Department of Urology with complaints of erectile dysfunction and their partners were included between January 2023 and September 2023. The preliminary diagnosis of erectile dysfunction was made based on clinical findings, laboratory findings, IIEF score, and radiological assistance. Results: It was found that there was a significant difference in the average scores of sexual desire between male and female groups in the IIEF form sub-dimensions, with the average scores of men being higher than those of women. There was no significant difference in the average scores of erectile function, orgasmic function, sexual satisfaction, and general satisfaction between male and female groups in the sub-dimensions of the international index of erectile function. Conclusion: It is important to adopt a multidisciplinary approach in evaluating the patient's complaint and sexual function, taking into account not only the individual's own experiences but also the effects and experiences of the partner on sexual function disorders. In this context, it is important for couples to be evaluated together in clinical practice and treatment plans to be established. There is a need for further research in this regard.