Medial kompartman gonartrozunda oxford faz 3 unikompartmantal protezin uzun dönem klinik sonuçları
Long-term clinical results of oxford phase 3 unicompartmental prosthesis in medial compartment gonarthrosis
  1. Tez No: 844089
  2. Yazar: ÖMER FARUK YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞAÇ KARAGÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: unikompartmantal diz artroplastisi, parsiyel diz protezi, anteromedial osteoartrit, unicompartmental knee arthroplasty, partial knee arthroplasty, anteromedial osteoarthritis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Günümüzde beklenen yaşam süresinin artması bazı hastalıkların görülme sıklığının da artmasına neden olmaktadır. Bu hastalıklardan biri de osteoartrittir. Orta ve ileri yaşlarda diz osteoartritinin tedavisinde unikompartmantal diz protezi uygun hasta seçimi ile etkili bir tedavi yöntemi haline gelmektedir. Bu çalışmada kliniğimizde yapılan çimentolu Oxford faz 3 unikompartmantal diz protezi yapılan hastaları retrospektif olarak değerlendirdik. Amacımız hastaların klinik sonuçlarını objektif bir şekilde değerlendirmek, implant sağkalımını belirlemek ve revizyon nedenlerini ortaya çıkarmaktır. Hastalar ve Yöntem: Çalışma grubumuz Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan EGE hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim dalında Şubat 2008- Aralık 2012 arasında çimentolu Oxford Faz 3 unikompartmantal diz protezi uygulanan hastalar tarandı. Hastaların klinik sonuçlarını belirlemek için Oxford Diz Skoru kullanıldı. Ayrıca implant sağkalımını belirlemek için hastaların yeniden opere olup olmadığı araştırıldı. Yeniden opere olmuşlarsa bunların sebepleri irdelendi. Verilerin analizi SPSS 20.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) paket programında yapılmıştır. Bulgular: Çalışma için 141 hasta tespit edildi. Takipleri olmayan ve ulaşılamayan 24 hasta çalışmaya dahil edilmedi. 117 hasta (136 diz) çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların 97'si kadın (%82,9) 20 tanesi erkekti (%17,1). Hastaların yaş ortalaması 63,9 idi. Kadınların yaş ortalaması 63,72 erkeklerin ise 64,75 idi. 56 hastanın sağ dizi (%47,9) 42 hastanın sol dizi (%35,9) opere edilmiş olup 19 hastanın (%16,2) ise her iki dizi opere edilmiştir. Opere edilen hastaların %97,4'ünün tanısı anteromedial osteoartritti. Hastaların ortalama Oxford Diz Skoru 39,2 bulunmuştur. 9 hastanın 12 dizi revize edilmiştir (%8,8). En sık revizyon sebebi Lateral kompartman osteoartritidir (%41,7). İkinci en sık sebep ise insert çıkığıdır (%33,3). Revize edilen hastaların %58,3'ü 65 yaşından küçük geri kalanı ise 65 yaşından büyük hastalardı. Yaşa göre revizyonlar karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p:0,62). Ayrıca 75 yaş ve üzeri hastalarımızın hiçbirinin revizyon prosedürlerine ihtiytaç duymadığı gözlenmiştir. İnsert kalınlığına göre revizyon sayılarına baktığımızda; revize edilen 12 dizden 5'inin insert kalınlığı 3 mm'dir. 6 mm ve üstü insert yerleştirilen hastalarda revizyon ihtiyacı gözlenmemiştir. İnsert kalınlıklarına göre revizyon sayıları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p:0,38). Sonuç: Oxford Faz 3 çimentolu unikompartmantal diz protezi, uzun dönem takipte tatmin edici düzeyde iyi klinik sonuçlara sahiptir. Revizyon oranları ve klinik sonuçlar literatür ile karşılaştırıldığında benzer verilerin elde edildiği gözlenmiştir. Unikompartmantal diz artroplastisi uygun hasta seçimi ve hastaya uygun implant seçiminin doğru yapıldığı koşullarda yüz güldürücü bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Today, the increase in life expectancy leads to an increase in the incidence of some diseases. One of these diseases is osteoarthritis. Unicompartmental knee arthroplasty is becoming an effective treatment modality in the treatment of osteoarthritis of the knee in middle and old ages with appropriate patient selection. In this study, we retrospectively evaluated the patients who underwent cemented Oxford phase 3 unicompartmental knee replacement in our clinic. Our aim was to objectively evaluate the clinical outcomes of the patients, to determine implant survival and to reveal the reasons for revision. Patients and Methods: Our study group consisted of patients who underwent cemented Oxford Phase 3 unicompartmental knee replacement between February 2008 and December 2012 at the Department of Orthopedics and Traumatology, Ufuk University Dr. Rıdvan EGE Hospital. The Oxford Knee Score was used to determine the clinical outcomes of the patients. In addition, it was investigated whether the patients were reoperated to determine implant survival. If they were reoperated, the reasons were analyzed. Data were analyzed using SPSS 20.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA). Results: A total of 141 patients were identified for the study. Twenty-four patients with no follow-up and who could not be reached were excluded. 117 patients (136 knees) were included in the study. Of these patients, 97 were female (82.9%) and 20 were male (17.1%). The mean age of the patients was 63.9 years. The mean age of women was 63.72 years and 64.75 years for men. 56 patients had a right knee (47.9%), 42 patients had a left knee (35.9%) and 19 patients (16.2%) had both knees operated on. The diagnosis of 97.4% of the operated patients was anteromedial osteoarthritis. The mean Oxford Knee Score of the patients was 39.2. 12 knees of 9 patients were revised (8.8%). The most common reason for revision was lateral compartment osteoarthritis (41.7%). The second most common reason was insert dislocation (33.3%). Of the revised patients, 58.3% were younger than 65 years and the rest were older than 65 years. No statistically significant difference was found when revisions were compared according to age (p:0.62). It was also observed that none of our patients aged 75 years and older required revision procedures. When we look at the number of revisions according to insert thickness; 5 of the 12 knees revised had an insert thickness of 3 mm. Patients with 6 mm or more inserts did not require revision. No statistically significant difference was found when the number of revisions was compared according to insert thickness (p:0.38). Conclusion: Oxford Phase 3 cemented unicompartmental knee replacement has satisfactory good clinical results in long-term follow-up. When revision rates and clinical outcomes were compared with the literature, similar data were obtained. Unicompartmental knee arthroplasty is a promising treatment modality when appropriate patient selection and implant selection are made correctly.