Ham sülfat terebentin üzerinden sandal mysore core bileşiğinin sentezi
Synthesis of sandal mysore core compound from crude sulfate turpentine
  1. Tez No: 844090
  2. Yazar: ÖZLEM KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ALTUNDAŞ, DOÇ. DR. AKIN SAĞIRLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Crude Sulfate Turpentine, α-Pinene, Desulphurization, Campholenic Aldehyde, Sandal Mysore Core
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışmanın ilk bölümünde ham sülfat terebentin atığı içerisinde kötü kokuya sebep olan sülfür bileşiklerinin çeşitli oksitleme ajanlarıyla muamele edildikten sonra desülfüre terebentine dönüştürülerek fraksiyonlu distilasyon ile α-pinen, terebentinden ayrılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, elde edilen α-pinen OK1 üzerinden öncelikle oksitleme ajanı olan perasetik asit ile epoksidasyonu sonucunda α-pinen epoksit OK2 daha sonra bir lewis asit (ZnCl2) katalizörlüğünde sandal ağacı kokusu bileşiklerinin ana başlangıç bileşeni olan kamfolenal OK3 hazırlanmıştır. Üçüncü bölümde ise, kamfolenal ile propanalin bazik ortamda aldol kondenzasyon ürünün sentezi OK4 ve son olarak aldol ürününün seçici indirgenmesiyle hedef bileşik olan sandalmysore core sentezi OK5 ve koku değerlendirmesi yapılmıştır. Ürünlerin yapısal aydınlatması, Wiley GC/MS Kütüphanesi ve“Parkim Fragrance House GC/MS Kütüphanesi ”nden elde edilen GC-MS verileri, 1H NMR ve 13C NMR analizleri ile yapılmıştır. Anahtar Kelime: Ham Sülfat Terebentin, α-Pinen, Desülfürizasyon, Kamfolenik Aldehit, Sandal Mysore Core
Özet (Çeviri)
In the first part of the study, sulfur compounds causing a bad odor in crude sulfate turpentine waste treated with various oxidizing agents to convert them into desulfurized turpentine. Fractional distillation was then performed to separate α-pinene from the turpentine. In the second part of the study, the obtained α-pinene was first subjected to epoxidation using peracetic acid as the oxidizing agent, resulting in α-pinene oxide (OK2). Subsequently, through a transformation reaction catalyzed by a Lewis acid (ZnCl2), the main starting compound for sandalwood fragrance compounds, campholenal (OK3) was prepared. In the third part, the synthesis of the aldol condensation product between campholenal and propanal in a basic environment (OK4) was carried out. Finally, the target compound, sandalmysore core (OK5), was synthesized through the selective reduction of the aldol product, odor evaluatıon was made. The structural elucidation of the products was conducted using GC-MS data obtained from the Wiley GC/MS Library,“Parkim Fragrance House GC/MS Library,”as well as 1H NMR and 13C NMR analyses.