Behçet hastalarında N-asetilsisteinin bazı oksidatif stres parametrelerine etkisi
The effect of N-acetylcysteine on oxidative stress parameters in behçet?s patients
  1. Tez No: 230417
  2. Yazar: SEVAL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADER KÖSE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, N-asetilsistein, oksidatif stres, protein oksidasyonu, Behçet?s disease, N-acetylcysteine, oxidative stress, protein oxidation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Etiyolojisi bilinmeyen Behçet hastalığında, asırı miktarda üretilen serbest oksijenradikalleri (SOR)'nin; biyomoleküllerle etkilesimi sonucu olusan peroksidatif dokuhasarının, patogenez ile iliskili olabileceği görüsü, giderek önem kazanmakta ve hatta asırıSOR üretimi nedeniyle oksidan-antioksidan sistemler arasındaki dengenin bozulduğuna(oksidatif stres) dikkat çekilmektedir. Behçet hastalarında, protein oksidasyonuna bağlıoksidatif stresin ortaya konulması, klinik bakımdan önem tasıyabilir ve hatta yeni tedaviyöntemlerinin gelismesine öncülük yapabilir.Bu çalısma, Behçet hastalığının patolojisinde oksidatif stresin ortaya konulması ve standarttedavi protokolüne eklenen güçlü bir antioksidan olan N-asetilsistein (NAC)'in proteinoksidasyonu üzerine etkisini incelemek amacıyla planlandı.Gereç ve Yöntem: Kırk Behçet hastası ve 20 sağlıklı gönüllü (kontrol) çalısmaya alındı.NAC (2 x 600 mg/gün NAC) ve Plasebo (2 x 600 mg/gün plasebo) olmak üzere rastgele 2gruba ayrılan Behçet hastalarına bir aylık tedavi protokolü uygulandı. NAC ve Plasebogruplarından, tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere, toplam iki kez; kontrollerden sadece birkez kan alındı. Serum/plazma örneklerinde, miyeloperoksidaz (MPO) aktivitesi ile total lipidhidroperoksit, protein karbonil bilesikleri (PCC), pirrolize protein, proteinlerin ilerioksidasyon ürünleri (AOPP), neopterin, iskemik modifiye albümin (?MA) ve tiyol düzeyleriölçüldü.Bulgular: Tedavi öncesi, ölçülen tüm parametreler bakımından NAC ve Plasebogrupları arasında istatistiki bir fark olmadığı görüldü. Kontrolle karsılastırıldığında;tüm Behçet hastalarında tedavi öncesi yüksek bulunan MPO aktivitesi, total lipidperoksit, PCC, pirrolize protein, AOPP, neopterin ve ?MA düzeylerinin, tedavininsonunda Plasebo grubunda değismediği; buna karsılık NAC grubunda anlamlısekilde azaldığı belirlendi. Tedavi öncesi düsük olan tiyol düzeyleri, NACtedavisiyle önemli ölçüde artarken plasebo verilen grupta değismedi.Sonuç: Yüksek MPO aktivitesiyle yansıtıldığı gibi, Behçet hastalığında aktif nötrofillertarafından asırı SOR üretiminin, yüksek serum/plazma PCC, AOPP, pirrolize protein, ?MA,total lipid hydroperoksit ve düsük serbest tiyol seviyeleriyle yansıtıldığı gibi, proteinoksidasyonuna neden olduğu ve ayrıca, güçlü bir antioksidan olan ve ciddi bir yan etkisiolmayan NAC'ın, Behçet hastalığını da içine alan oksidatif stresle iliskili birçok hastalığıntedavi protokolüne eklenebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In spite of unknown etiology, there is growing evidence supporting the peroxidativetissue damage, followed by an enhanced production of reactive oxygen species (ROS)reacted with biomolecules, may be related to the pathogenesis of Behçet's disease and even itis attracted that the balance between oxidant/antioxidant systems (oxidative stress) isdestroyed. The existence of oxidative stress depending on protein oxidation in patients withBehçet?s disease may have clinically great importance and also may be a leadership fordevelopment of novel treatment protocols.This study was planned in order to investigate the existence of oxidative stress in thepathogenesis of Behçet?s disease and also the effects of N-acetylcysteine, a powerfulantioxidant, added to standard treatment protocol, on protein oxidation.Materials and methods: A total of 40 Behçet?s patients and 20 healthy volunteers (controls)were included in the study. One-month treatment protocol was applied to Behçet?s patientsrandomly divided into two groups as NAC (2x600 mg NAC/day) and Placebo (2x600 mgplacebo/day). Blood was obtained from NAC and Placebo groups at the beginning and at theend of the study, and from controls once. Myeloperoxidase (MPO) activity, and total lipidhydroperoxides, pyrrolized protein, protein carbonyl compounds (PCC), advanced oxidationprotein products (AOPP), neopterin, ischemic modified albumin (IMA) and thiol levels weredetermined in serum/plasma specimens.Results: Before beginning therapy, there was no statistically difference between thelevels of parameters studied on NAC and Placebo groups. When compared tocontrols, MPO activity, total lipid hydroperoxides, pyrrolized protein, PCC, AOPP,neopterin and IMA levels found to be higher in both patient groups before treatment,were not changed in Placebo group; but significantly decreased in NAC group afterone-month treatment. Thiol levels that were low before treatment increased significantlyafter NAC therapy; but there was no change in group that given placebo.Conclusion: It may be suggested that enhanced production of ROS by activatedneutrophils, reflected as higher MPO activities in Behçet?s disease may lead toprotein oxidation, reflected as higher levels of PCC, total lipid hydroperoxides,pyrrolized protein, AOPP, neopterin, IMA and lower thiol levels; in addition, NAC, apowerful antioxidant and has no adverse effects, may be added to the treatmentprotocols of several diseases related to oxidative stress, including Behçet?s disease.