Irak geleneksel mimarisinin çağdaş Irak resim sanatına yansımaları
Reflections of Iraqi traditional architecture on contemporary Iraqi painting art
  1. Tez No: 844147
  2. Yazar: DELAN NAZİR JASIM JASIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. İBRAHİM ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Resim, Sanat, Irak Geleneksel Mimarisi, Irak Çağdaş Resim sanatı, Painting, Art, Iraqi Traditional Architecture, Iraqi Contemporary Painting
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Mezopotamya'da, özellikle Irak'ta sanat, Elamitler, Babiller, Sümerler, Asurlar, Akadlar ve daha sonra Emevi, Abbasi, Safevi ve Osmanlı İslam sanatını içerir. Bu nedenle Mezopotamya dünyada genellikle medeniyetin beşiği olarak bilinir. İlk yazı da dahil olmak üzere insan hayatındaki en eski kültürel olaylar bu bölgede doğmuştur. Irak'ta, mimari alanda, ilk kentsel planlama kriterleri bile oluşturulmuştur. Resim sanatı eski devirlerden beri var olmuştur. İlkel insanın sanatsal yaratıcılığını belirten birçok yapıt bulunmaktadır. Resim yapmak insan için her zaman önemlidir ve Irak'ta da sanat her zaman ilgi çekici olmuştur. Irak tarihinde resim sanatı ile mimarlık arasında derin bir bağ vardır. Bu bağlantı toplumdaki ortak kültürü ve dini yansıtır. Bu bağlantı farklı tarihsel dönemlerde hükümdarların müdahalesiyle halkın değil, hükümdarların kültür ve dinini temsil etmiştir. Ayrıca savaşlar ve hükümetlerin değişmesi bu sanatları birçok kez değiştirmiştir. Başlangıçta Irak'ta resim sanatı renkli ve görsel zarafetle doludur. Ancak zamanın hükümetleri sanatçıları politikalarını yaymak ve güçlendirmek için kullanmış ve birçok öğrenci başka ülkelere gönderilmiştir. Bu arada sanatçılar günün üslup ve fikirlerini öğrenme fırsatını değerlendirerek sanatlarını geliştirmişlerdir. Her ne kadar çağdaş Batı ve yeni soyutlama tekniklerini denemiş olsalar da, sömürge dönemi sonrası ortaya çıkan kendi kimliklerini ifade etme istekleri, kendi ülkelerinin kültürel geleneklerinden, tarihlerinden, manzaralarından ve sosyo-politik meselelerinden ilham almalarını sağlamıştır. Bu yaklaşım, önemli modern hareketlerin ortaya çıkması ve benzersiz bir Arap görsel estetiğinin gelişmesi ile ortaya çıkan bölgedeki sanatsal bir rönesansla sonuçlanmıştır. Sonuç olarak; Arap sanatı İslam dininin etkisiyle İslam sanatının etkisi altına girerken, modern Arap sanatıda Batı sanatı ve felsefesinden etkilenmiştir. Yeni sanat biçimlerinin gelişimi ile Arapların modernite kavramını anlamaları arasında ve ayrıca modern sanatsal sürecin gelişimi ile siyasetin gelişimi arasında karşılıklı bir ilişki bulunmaktadır. Modern Irak sanatı, modern Arap kültürünün ve vekil olarak modern Ortadoğu kültürünün ana temel taşlarından birini temsil etmektedir. Ayrıca uygulama çalışmalarında, yenilikçi bir tarz benimsenmiş, renklerin uyumu ve renk geçişlerine önem verilmiş, özgün bir tarz yaratmak hedeflenmiştir. Resimlerde, bu tez çalışmasının konusunda da uygun olarak, illüstratif bir anlatım biçimi kullanılmıştır. Böylece konu bütünlüğü sağlanmış, resimsel bir anlatı biçimi ortaya çıkmıştır. Irak'ta yıllar boyunca süren savaşlar sonucunda cami ve kale gibi mimari yapıların yok olması durumu, uygulama çalışmalarında tuval üzerinde illüstratif bir anlatımla betimlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Art in Mesopotamia, particularly Iraq, includes Elamites, Babylonians, Sumerians, Assyrians, Akkadians, and later Umayyad, Abbasid, Safavid, and Ottoman Islamic art. For this reason, Mesopotamia is generally known as the cradle of civilization in the world. The earliest cultural events in human life, including the first writing, originated in this region. In Iraq, even the first urban planning criteria were established in the architectural field. The art of painting has existed since ancient times. There are many works that indicate the artistic creativity of primitive people. Painting has always been important to people and art has always been interesting in Iraq. There is a deep connection between the art of painting and architecture in Iraqi history. This connection reflects the common culture and religion in the society. This connection represented the culture and religion of the rulers, not the people, with the intervention of the rulers in different historical periods. Also, wars and change of governments have changed these arts many times. In the beginning, painting in Iraq was colorful and full of visual elegance. However, governments of the time used artists to spread and strengthen their policies, and many students were sent to other countries. In the meantime, the artists developed their art by taking the opportunity to learn the style and ideas of the day. Although they have experimented with contemporary Western and new abstraction techniques, their post-colonial desire to express their own identity has inspired them to draw inspiration from the cultural traditions, histories, landscapes and socio-political issues of their own countries. This approach has resulted in an artistic renaissance in the region that emerged with the emergence of important modern movements and the development of a uniquely Arabian visual aesthetic. As a result; While Arab art came under the influence of Islamic art under the influence of Islam, modern Arab art was also influenced by Western art and philosophy. There is a reciprocal relationship between the development of new art forms and the Arab understanding of the concept of modernity, and also between the development of the modern artistic process and the development of politics. Modern Iraqi art represents one of the main cornerstones of modern Arab culture and surrogate modern Middle Eastern culture.In addition, an innovative style was adopted in the application works, the harmony of colors and color transitions were given importance, and it was aimed to create an original style. In the pictures, an illustrative style of expression was used in accordance with the subject of this thesis. Thus, the integrity of the subject has been ensured and a pictorial narrative form has emerged. The situation of the destruction of architectural structures such as mosques and castles as a result of the wars that lasted for years in Iraq was tried to be depicted with an illustrative expression on the canvas in the application works.