Tip 2 Diyabet hastalarında duygusal iştahın beslenme durumu ve metabolik kontrol parametreleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the effects of emotional appetite on nutritional status and metabolic control parameters in Type 2 Diabetes patients
  1. Tez No: 844197
  2. Yazar: SEHER PINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA GÜLDEN PEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, Beslenme durumu, Akdeniz diyeti, Duygusal iştah, Type 2 diabetes, Dietary intake, Mediterranean diet. Emotional appetite
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı, Tip 2 diyabet hastalarında duygusal iştahın beslenme durumu ve metabolik parametreler üzerindeki etkisini değerlendirmektedir. Çalışma Şanlıurfa Harran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyet Polikliniği'ne başvuran, toplam 66 (Erkek:28, %42,4, Kadın: 38,%57,6) Tip 2 diyabet hastasında yürütülmüştür. Hastaların genel özelliklerini, antropometrik ölçümlerini, fiziksel aktivite yapma durumunu ve beslenme alışkanlıklarını sorgulayan sorukağıdı yüz yüze yöntemle uygulanmıştır. Hastalara Duygusal İştah Anketi (Emotional Appetite Questionnaire-EAQ) ve Akdeniz Diyetine Uyum Ölçeği (PREDIMED/MEDAS) uygulanmıştır. Hastaların yaş ortalaması (±SS) 50,4±8,9 yıldır. Erkeklerde günlük enerjinin karbonhidrat, protein ve yağdan gelen oranı sırasıyla %56±8,9 %14,7±1,8, %29,2±8,5, kadınlarda ise sırasıyla %53±9,1, %15,8±2,1, %31,3±9'dur. Beden Kütle İndeksi (BKİ) ortalama (±SS) erkeklerde 30,2±5,8 ve kadınlarda 34,3±7,0 kg/m2'dir. Bireylerin %32,3'ü (E: %50,0, K: %19,0) hafif şişman ve %60,0'ı (E: %39,5, K: %75,6) şişmandır. Hastaların açlık kan şekeri (E: %96,4, K:%92,1), tokluk kan şekeri (E:%60,7, K:%57,9), HbA1c (E: %92,9, K:%78,9) değerleri yüksektir, farklar cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). Erkeklerin üre (E:44,9±31,7, K:28,9±9,6 mg/dL) ve kreatinin (E: 1,2±0,5, K: 0,8±0,5 mg/dL) değerleri kadınlardan daha yüksektir. Hastaların fiziksel aktivite düzeyi (PAL) ortalama (±SS) 1,50±0,23'dir. Hastaların PREDIMED/MEDAS puan ortalaması 6,9±1,9 (E: 6,54±1,6; K: 7,1±2,1)'dur. Akdeniz Diyetine Uyum Ölçeği'ne erkeklerin %71,4'ü ve kadınların %63,2'si orta uyumludur ve cinsiyete göre aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Hastaların ortalama olumsuz duygu ve iştah puanları (E: 4,1±1,2; K: 3,3±1,5) olumlu duygu ve iştah puanlarına (E: 6,1±0,7; K: 5,9±0,8) göre daha düşük bulunmuştur. Tip 2 diyabet hastalarına beslenme eğitiminin yanı sıra multidisipliner bir tedavi yaklaşımı hastalığın seyri ve kronik hastalıkların oluşmaması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of emotional appetite on nutritional status and metabolic parameters in Type 2 diabetes patients. The study was carried out on 66 (male: 28, 42.4%, female: 38, 57.6%) Type 2 diabetes patients admitted to Sanlıurfa Harran University Training and Research Hospital Outpatient Clinics. A questionnaire to determine the general characteristics, anthropometric measurements, physical activity status and nutritional habits of the individuals was applied face-to-face. Emotional Appetite Questionnaire (EMAQ) and Mediterranean Diet Adherence Scale (PREDIMED/MEDAS) were applied. The mean age (±SD) of patients was 50.4±8.9 years. Daily mean (±SD) energy provided from carbohydrates, protein and fats were 56±8,9%, 14,7±1,8%, 29,2±8,5% in males and 53±9,1%, 15,8±2,1%, 31,3±9% in females, respectively. The mean (±SD) body mass index (BMI) was 30.2±5.7 in males and 34.3±7.01 kg/m2 in females. Out of total, 32.3% (males: 50.0%, females: 19.0%) was overweight and 60.0% (males: 39.5%, females: 75.6%) was obese. Fasting bolood glucose (M: 96.4%, F: 92.1%), postprandial blood glucose (M: 60.7%, F: 57.9%), HbA1c (M: 92.9%, F: 7.,9%) levels of the patients were found high and the gender difference was found statistically insignificant (p>0.05). Male urea (M:44.9±31.7, F:28.9±9.6 mg/dL) and creatinine (M: 1.2±0.5, F: 0.8±0.5 mg/dL) dL) excretion values were higher than women. The mean physical activity level (PAL) value was found as 1.50±0.23. PREDIMED/MEDAS mean score was 6.9±1.9 (M: 6.54±1.6; F: 7.1±2.1). Moderate level compliance to Meditereranean Diet was 71.4% in males and 63.2% in females and gender difference was not found (p>0.05). Negative emotional appetite and situations scores of the patients were (M: 4.1±1.2; F: 3.3±1.5) found lower than the positive emotional appetite and situation scores (M: 6.1±0.7; F: 5.9±0.8). There was no significant difference between the positive emotion and situation scores of the individuals, and the negative scores and gender (p>0.05). Individuals with Type 2 diabetes should be maintained with nutrition education besides with multidisciplinary diet counselling for the treatment of the disease.