Üniversite öğrencilerinde yaşamda anlamın ruminasyon ve mükemmelliyetçilik açısından incelenmesi
Rumination and perfectionism as predictors of meaning in life among university students
- Tez No: 844196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI BURÇAK TAŞÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşamda Anlam, Ruminasyon, Mükemmelliyetçilik, Üniversite Öğrencileri, Meaning In Life, Rumination, Perfectionism, University Students
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı; üniversite öğrencilerinde yaşamda anlam ile ruminasyon ve mükemmelliyetçilik düzeyi arasındaki ilişkileri incelemek ve bunun yanı sıra, üniversite öğrencilerinde yaşamda anlamın; cinsiyete, sınıf düzeyine ve yaşa göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2022-2023 akademik yılında Türkiye'deki çeşitli üniversite ve bölümlerde eğitimlerine devam eden 254 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Yaşamda Anlam Ölçeği, Kısa Durum Ruminasyon Envanteri ve Frost Çok Boyutlu Mükemmelliyetçilik Ölçeği aracılığıyla elde edilmiştir. Üniversite öğrencilerinde yaşamda anlamın ruminasyon ve mükemmelliyetçilik tarafından yordanıp yordanmadığını belirlemek için çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Yaşamda anlamın, cinsiyet ve yaş değişkenine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği ilişkisiz örneklemler için t-test ile analiz edilmiştir. Yaşamda anlamın sınıf düzeyi değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinde ruminasyon ve mükemmelliyetçiliğin yaşamda anlamın pozitif yönde ve anlamlı yordayıcıları olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationships between university students' meaning in life and rumination and perfectionism and in addition to this, the aim of this study is to examine whether meaning in life differ significantly according to gender, grade level and age. The study group of the research consists of 254 university students who continue their education in various universities and departments in Turkey in the 2022-2023 academic year. The data were obtained through the Personal Information Form, Meaning in Life Questionnaire, Brief State Rumination Inventory, Frost Multidimensional Perfectionism Scale. Multiple regression analysis was used to determine whether university students' meaning in life was predicted by the rumination and perfectionism. Whether the meaning in life differs significantly according to gender, age was analyzed with the t-test for unrelated samples. A one-way analysis of variance was used to determine whether meaning in life help differs significantly based on the grade level. As a result of the research, it was found that rumination and perfectionism were positive and significant predictors of meaning in life among university students.