Düzce ilinin beşeri ve ekonomik coğrafyası
Human and economic geography of Düzce province
- Tez No: 844270
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Düzce, Yerleşme, Nüfus, Göç, Beşeri ve Ekonomik Faaliyetler, Duzce, Settlement, Population, Migration, Human and Economic Activities
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 443
Özet
Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan ve 2.492 km²'lik alan kaplayan Düzce ilinin, sahip olduğu doğal çevre koşulları değerlendirilerek beşeri ve ekonomik özellikleri incelenmiştir. Çalışma sahası 8 ilçe, 10 belediye, 115 mahalle ve 278 köyden oluşmaktadır. Çalışma sahasını geliştiren ve değiştiren fiziki ve beşeri coğrafya özellikleri nedensellik, karşılıklı ilgi ve dağılış prensiplerine bağlı olarak ele alınmıştır. Bu doğrultuda Düzce ilinin yerleşme tarihi, nüfus özellikleri, yerleşmelerin özellikleri, tarım, hayvancılık, ormancılık, madencilik, sanayi, ticaret, turizm, ulaşım, sağlık ve eğitim gibi beşerî faaliyetler incelenerek geleceğe yönelik öneriler sunulmuştur. Çalışma sahamız verimli tarım arazilerinin ve ormanlık alanlarının varlığı, elverişli iklim koşulları, su kaynaklarının zenginliği ve önemli yol güzergahında yer alması nedeniyle birçok uygarlığı bünyesinde barındırmıştır. Birinci derece deprem kuşağında ve tektonik hareketliliğin aktif olduğu bir sahada yer alan Düzce, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde meydana gelen depremler ardında il statüsüne yükseltilerek hızlı bir kalkınma sürecine girmiştir. Yaşanan depremler sonucunda hem fiziki hem de beşeri özellikler açısından büyük bir değişim sürecine giren ilde yapılan ekonomik teşvikler nüfusun hareketlenmesine ve yerleşim alanlarının yeniden düzenlenmesine olanak sağlamıştır. Çalışma sahamızın temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve ormancılıktır. İlin sahip olduğu coğrafi konumu İstanbul gibi önemli illere yakın olmasına olanak sağlarken sanayi ve ticaret faaliyetleri açısında çevre illere nazaran geri planda kalmasına neden olmuştur. Çalışma sahasında var olan sanayi tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayalı kollarda gelişme göstermiştir. Doğal, kültürel ve tarihi özelliklerini kapsayan birçok turistik potansiyele sahip olan çalışma sahamızın reklam ve tanıtımlarının dikkat çekici şekilde yapılarak var olan potansiyelinin geliştirilmesi ilin ekonomik gelişimi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The natural environmental conditions of Düzce province, located in the Western Black Sea Region of the Black Sea Region and covers an area of 2,492 km², were evaluated and its human and economic characteristics were examined. The study area comprises 8 districts, 10 municipalities, 115 neighborhoods, and 278 villages. The physical and human geography features that develop and change the study area are discussed based on the principles of causality, mutual interest, and distribution. In this regard, the settlement history of Düzce province, population characteristics, characteristics of settlements, and human activities such as agriculture, animal husbandry, forestry, mining, industry, trade, tourism, transportation, health, and education was examined and suggestions for the future were presented. Our study area has hosted many civilizations due to the presence of fertile agricultural lands and forest areas, favorable climatic conditions, richness of water resources, and location on an important road route. Düzce, located in the first-degree earthquake zone and in an area where tectonic activity is active, was elevated to provincial status after the earthquakes that occurred on 17 August and 12 November 1999 and entered a rapid development process. Economic incentives in the province, which entered a period of great change in terms of both physical and human characteristics as a result of the earthquakes, enabled the population to mobilize and the rearrangement of residential areas. The main source of income in our study area is agriculture, animal husbandry, and forestry. While the geographical location of the province allows it to be close to important provinces such as Istanbul, it has caused it to remain in the background compared to the surrounding provinces in terms of industrial and commercial activities. The industry in the study area has developed into branches based on agriculture, animal husbandry, and forestry. It is important for the economic development of the province to develop the existing potential of our study area, which has many tourist potentials including natural, cultural, and historical features, by making prominent advertisements and promotions.