Aeromonas sobria ve Lactococcus garvieae'e karşı geliştirilen kapsül oral bivalan aşıların gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss w, 1792) bağışıklığa etkileri
Immune effects of capsule oral bivalent vaccines against Aeromonas sobria and Lactococcus garvieae in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss w, 1792)
- Tez No: 991470
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KUBİLAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ SILA GÜLBAĞ PINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Aglütinasyon, Kapsüller, Agglutination, Capsules
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, ticari balık aşılarının çoğunu oluşturan enjeksiyon aşılarının intensif yetiştiricilikte yol açtığı stres, iş gücü ve uygulama zorluklarına alternatif olarak, gökkuşağı alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Lactococcus garvieae ve Aeromonas sobria enfeksiyonlarına karşı geliştirilen bivalan oral aşı formülasyonlarının koruyucu etkinliği araştırılmıştır. Oral aşı formülasyonlarında alginat ve kapsül kullanılarak antijenlerin mide ortamında parçalanmadan bağırsak mukozasına ulaşması hedeflenmiştir. Çalışmada aşılı yem, alginatlı pelet yem, alginatlı kapsül, pelet yemli kapsül, enjeksiyon ve kontrol grupları değerlendirilmiş; 30., 60. ve 90. günlerde serum total protein, Ig M düzeyleri, IL-6, TNF-α ve Ig M gen ekspresyonları analiz edilmiş; lam ve mikroaglütinasyon testleri uygulanmış ve 90. günde eprüvasyonla Relative Percent Survival (RPS) değerleri belirlenmiştir. Bulgular, her iki patojene karşı oral aşılı gruplarda kontrol grubuna kıyasla serum total protein ve Ig M düzeylerinin anlamlı şekilde arttığını göstermiştir. Gen ekspresyonu, enjeksiyon grubunda erken fakat kısa süreli; alginatla kapsüllenmiş oral formülasyonlarda ise daha uzun süre devam eden IL-6 ve TNF-α artışının mukozal uyarıma bağlı sistemik yanıt oluşturduğunu ortaya koymuştur. Lam ve mikroaglütinasyon sonuçları, özellikle kapsül yapıdaki oral aşıların A. sobria'ya karşı güçlü ve üç aya kadar sürdürülebilir hümoral yanıt oluşturduğunu göstermiştir. Eprüvasyon çalışmalarında enjeksiyon grubu %100 RPS ile tam koruma sağlamış; kapsül oral aşılar A. sobria'da %80'in üzerinde, L. garvieae'de ise %50–75 aralığında koruma sağlamıştır. Sonuçlar, alginat temelli kapsül formülasyonlarının hem hümoral hem sistemik yanıtı güçlendirerek parenteral aşılara etkili bir alternatif oluşturduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, investigated the immunological performance and protective efficacy of bivalent oral vaccine formulations targeting Lactococcus garvieae, Aeromonas sobria in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), aiming to provide a feasible alternative to injectable vaccines that dominate commercial aquaculture yet generate stress, high labor demands, and logistical limitations in large-scale production. The oral vaccines were engineered using alginate- and capsule-based matrices designed to preserve antigen integrity under gastric conditions and promote targeted release at the intestinal mucosa. Experimental groups included vaccinated feed, alginate-coated pellets, alginate capsules, pellet-filled capsules, an intraperitoneal injection group, control group. Immunological evaluations comprised serum total protein, Ig M concentrations, transcriptional analyses of IL-6, TNF-α, Ig M at 30, 60, and 90 days, in addition to lam and microagglutination assays. Relative Percent Survival (RPS) was determined following standardized challenge exposure on day 90. All orally vaccinated groups exhibited significantly elevated serum total protein and Ig M levels relative to the control across both pathogens. Gene expression results indicated that injectable vaccination induced rapid but short-lived immune activation, whereas alginate-encapsulated formulations produced extended IL-6 and TNF-α upregulation, consistent with prolonged mucosal stimulation and systemic immunomodulation. Lam and microagglutination assays confirmed that capsule-based oral vaccines generated a strong and persistent humoral response against A. sobria for up to three months. Experimental challenge trials demonstrated 100% RPS in the injection group, while capsule oral vaccines achieved >80% protection against A. sobria and 50–75% protection against L. garvieae. Overall, these findings validate alginate-based oral encapsulation as a promising alternative to parenteral vaccination.