Gebelerin doğum inançları ile doğuma hazır oluşlarının değerlendirilmesi
The evaluation of pregnancy's birth belief and ready for birth
- Tez No: 844300
- Danışmanlar: PROF. DR. HAVA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Doğum inançları, doğum, doğuma hazır oluş, ebe, Birth beliefs, delivery, midwife, ready for birth
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu araştırma gebelerin doğum inançları ile doğuma hazır oluşlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal Metot: Bu araştırma, tanımlayıcı türdedir. Araştırma, Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'ne Ekim 2022- Aralık 2022 tarihleri arasında başvuran gönüllü ve araştırma kriterlerini karşılayan 1000 gebe ile yapılmıştır. Verilerin“Kişisel Bilgi Formu”,“Doğum İnançları Ölçeği (DİÖ)”ve“Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeğinin Doğuma Hazır Oluş Alt Boyutu”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama istatistiksel metodları ile parametrik (t-testi), non parametrik testler (Kruskal Wallis) ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Gebeler tıbbi süreçler alt boyutundan 3.77±0.76, doğal süreçler alt boyutundan 4.28±0.62 ve DİÖ'den 4.00±0.48 puan almışlardır. Doğuma Hazır Oluş alt boyutunda toplam puan ortalaması 31.59±4.58 olarak bulunmuştur. Gebelerin doğum inançları ölçeği doğal süreç alt boyutu ve toplam puan ortalaması arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Gebelerin doğal doğum inancı arttıkça doğuma hazır oluşu artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to evaluate pregnant women's birth beliefs and readiness for birth. Material and Method: This research is a descriptive study. This research is of descriptive type. The research was conducted with 1000 pregnant volunteers who applied to Ankara Training and Research Hospital between October 2022 and December 2022 and met the research criteria. The data were collected using the“Personal Information Form”,“Birth Beliefs (BBS) Scale”and "Ready for Birth Subscale of the Prenatal Self Evaluation Questionnaire'' Number, percentage, mean statistical methods, parametric (t-test), nonparametric tests (Kruskal Wallis) and Pearson correlation analysis were used in the evaluation of the data. Results: Pregnancies scored 3.77±0.76 in the medical processes sub-dimension, 4.28±0.62 in the natural processes sub-dimension, and 4.00±0.48 in the BBS. The mean total score in the Birth Readiness subscale was 31.59±4.58. A weak positive correlation was found between the birth belief scale birth process sub-dimension and total mean score of the pregnant women. Conclusion: As the natural birth belief of pregnant women increases, their readiness increases.