A study of scale development to evaluate individual preparedness to floods (Kassala, Sudan)
Sele bireysel hazırlığı değerlendirme ölçeği geliştirme çalışması (Kassala, Sudan)
- Tez No: 844365
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM HAKAN ALTINTAŞ, DOÇ. DR. GÜLŞEN TAŞDELEN TEKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Sudan, Sel, Bilgi, Davranış, Geçerlik, Güvenirlik, Ölçek, Sudan, Flood, Knowledge, Behaviour, Validitiy, Reliability, Scale
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışma, Sudan'ın Kassala kentinde bireylerin sele hazırlık konusundaki bilgi ve davranışlarını ölçmek için bireysel hazırlığı ölçen ölçek araçları sağlamayı amaçlamıştır.Madde geliştirme esas olarak literatürün taranması ve hedef kitlenin görüşleri dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Altı uzman madde havuzu üzerinde anlaşmış ve tüm maddeler için kapsam geçerlilik indeksi ≥0,75 olacak şekilde içerik geçerliliğini doğrulamıştır. Bu süreç madde havuzunun iki taslak ölçeğe bölünmesiyle sonuçlanmıştır: Bilgi ve davranış ölçekleri. Bu ölçeklerin doğrulama çalışmasının katılımcıları, Kassala şehrinde 2018 yılındaki selden etkilenen yedi mahallenin 413 hanedeki kişileridir. Veri analizi, Açımlayıcı Faktör Analizi (EFA) yapı geçerliliği, Cronbach alfa iç tutarlılığı ve test tekrar test güvenirlik analizi ve madde analizi için SPSS programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Doğrulayıcı Faktör Analizinin yapı geçerliliğinde LISREL 7.8 programı ve yapı geçerliliğinde faktör sayısı analizinde Pararel için MonteCarlo uygulaması kullanılmıştır. Uzmanlar ölçeklerin içerik geçerliliğini onaylamışlardır. EFA, Bilgi ölçeğinde iki faktörlü bir yapı ve davranış ölçeği için üç faktörlü bir yapı ortaya çıkarmıştır. Paralel analiz faktör sayısını doğrulamıştır. Tüm maddeler kendi faktörlerine > 0,3 oranında yüklenmektedir. CFA aynı zamanda iki ölçeğin maddelerinin kabul edilebilir anlamlı yüklerini ve kabul edilebilir uyum iyiliği ölçümlerini ortaya çıkarmıştır. Tüm faktörler için Cronbach alfa bileşik güvenirlik indeksleri ≥ 0,7 çıkmıştır. Test tekrar test güvenirlik katsayısı bilgi ve davranış ölçekleri için sırasıyla 0,75 ve 0,63 olarak bulunmuştur. Madde analizi, kabul edilebilir düzeltilmiş toplam madde korelasyonlarını ve maddenin tüm maddeler için silinmesi durumunda Cronbach alfa değerini göstermiştir. Tüm faktörler için en yüksek ve en düşük puan gruplarının ortalama puanları arasındaki farklar anlamlı bulunmuştur, bu da maddelerin ayırt ediciliğinin iyi olduğunu göstermektedir. Bulgular, iki ölçeğin bireysel bilgi ve sele hazırlık davranışını ölçmek için geçerli ve güvenilir araçlar olduğu hipotezini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to provide scale tools for measuring individual preparedness for measuring individual's knowledge and behavior regarding flood preparedness in Kassala, Sudan. Item development was conducted by reviewing the literature and considering the opinions of the target population. Six experts agreed on the item pool and confirmed its content validity with a content validity index ≥0.75 for all the items. This process resulted in dividing of the item pool into two draft scales: knowledge and behavior. Study participants were 413 household key persons from seven neighborhoods affected by the 2018 floods in Kassala city in Sudan. Analysis of the collected data was carried out using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) software for Exploratory Factor Analysis (EFA) construct validity, Cronbach's alpha internal consistency, test retest reliability analysis, and item analysis. In addition LISREL 7.8 program was used for Confirmatory Factor analysis construct validity and Monte Carlo application for Pararel to analyze factor number in construct validity. Experts confirmed the content validity of the scales. EFA revealed a construct of two factors in Knowlege scale and construct of three factors for the behavior scale. Parallel analysis confirmed the number of factors. Items loaded on their factors by > 0.3. CFA also revealed acceptable significant loadings of the items of the two scales and acceptable measures of goodness of fit. Cronbach's alpha, composite reliability indices for all factors were ≥ 0.7. The test–retest reliability coefficients were 0.75 and 0.63 for the knowledge and behaviour scales respectively. Item analysis showed acceptable corrected total item correlations and Cronbach's alpha if the item was deleted for all the items. Differences between means scores of the highest and lowest score groups for all the factors were significant which indicate good power of discrimation of the items.The findings support the hypothesis that the two scales are instruments that produce valid and reliable measures that can be used for measuring individual's knowledge and behavior regarding flood preparedness in Kassala, Sudan.