X,Y,Z kuşaklarının değer yargılarındaki dönüşüm: Seydişehir örneği
The conversion of the value judgements for the generations X,Y,Z: The sample case Seydişehir
  1. Tez No: 844366
  2. Yazar: RABİA KARAKOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum, Toplumsal Değişme, Değer, Kuşak, Kuşak Çatışması, Society, Social Change, Value, Generation, Intergenerational Conflict
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Değer kavramı üzerinde çok fazla durulan, birçok araştırmaya konu olan bir kavramdır. Değerler, bireylerin, toplumların varlıklarını devam ettirmek için kabul edilen, benimsenen, doğru olduğu düşünülen ortak hedef, tutum ve davranış, duygu, düşünce ve inançların bütünüdür. Değerler diğer her alanda olduğu gibi teknolojinin, sanayileşmenin, modernleşmenin gelişmesiyle birlikte değişim ve dönüşümlere uğramıştır. Çalışma Seydişehir'deki üç kuşağın değer yargılarındaki dönüşümü konu edinmektedir. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı, X, Y, Z kuşaklarının değerlerinin farklılaşıp farklılaşmadığının ortaya konulması ve kuşak çatışmalarının yaşanıp yaşanmadığının belirlenmesidir. Araştırmada ilk olarak ilgili kavramlar hakkında literatür taraması yapılarak kuramsal çerçeve ortaya konulmuştur. Sonrasında, konuyla ilgili olarak anket tekniği kullanılarak kuşakların değerleri ile ilgili görüşleri ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini, Konya İlinin Seydişehir ilçe merkezinde yaşayan 1965 ve sonrasında doğan (X Kuşağı), 1981 ve sonrasında doğan (Y Kuşağı), 2001 ve sonrasında doğan (Z Kuşağı) yaşları 11-58 yaş arasında olan bireyler oluşturmakta olup, evreni temsil edecek toplam 381 kişinin anketi değerlendirmeye alınmıştır. Katılımcıların ankete ilişkin verdikleri cevaplar; yüzde, frekans değerleri ve çapraz tablolar ile çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre kuşakların değer yargılarında ciddi farklılaşmaların olmadığı, bazı değerlerin varlığını devam ettirirken bazı değerlerde değişmelerin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca gerçekleştirilen analizler sonucunda kuşaklararası çatışmaların çok nadir yaşandığı ve bunun süreklilik göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of value is a concept that is the subject of many researches and is the subject of a lot of emphasis. Values are all of the common goals, attitudes and behaviors, thoughts and beliefs that are accepted, adopted and considered to be correct in order to maintain the existence of individuals and societies. Values, as in every other field, have undergone changes and transformations with the development of technology, industrialization and modernization. The study focuses on the transformation in the value judgments of the three generations living in Seydişehir. In this direction, the aim of this study is to reveal whether the values of X, Y and Z generations differ and to determine whether generational conflicts are experienced or not. In the research, firstly, a literature review was made about the relevant concepts and the theoretical framework was revealed. Then, the opinions of the generations about their values were taken by using the survey technique on the subject. The population of the study consists of individuals born in 1964 and later (Generation X), born in 1980 and later (Generation Y), born in 2000 and later (Generation Z) living in Seydişehir District of Konya Province, whose ages are between the ages of 11-58, and a total of 381 people who would represent the universe were evaluated. Participants' responses to the survey; percentage, frequency values and crosstabulations. According to the findings obtained, it was determined that there were no serious differentiations in the value judgments of the generations and that there were changes in some values while some values continued to exist. In addition, as a result of the analyzes carried out, it was concluded that intergenerational conflicts are very rare and this does not show continuity.