Judo sporunun kinestetik zekâ ve yaşam becerileri üzerine etkilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Various effects of judo sport on kinesthetic intelligence and life skills examining in terms of variables
- Tez No: 844392
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Judo, Kinestetik Zekâ, Spor, Yaşam Becerileri, Judo, Kinesthetic Intelligence, Life Skills, Sports
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı, judo sporunun kinestetik zekâ ve yaşam becerileri üzerine etkilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Çalışma verileri Türkiye Yıldızlar Judo Şampiyonasında toplanmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak“Çoklu Zekâ Alanları Değerlendirme Ölçeği”içerisinde yer alan“Kinestetik Zekâ Alanları Değerlendirme Ölçeği”ile“Sporun Yaşam Becerilerine Etkisi Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi, Statical Package For Social Sciences programı ile yapılmıştır. Veriler, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, temel belirleyici teknikler ile analiz edilmiştir. Ayrıca iki bağımsız grubun verilerinin karşılaştırılmasında t testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; Judo sporunu yapan sporcuların yaş değişkenine göre yaşam becerileri ölçeğinden aldıkları ortalama puanlar anlamlı bir etkiye sahiptir. Judo sporunu yapan sporcuların kinestestik zekâ ölçeğinden aldıkları ortalama puanlar uluslararası başarı kazanma durumuna göre anlamlı bir farklılık ortaya koymuştur. Sporcuların kinestestik zekâ ve yaşam becerileri ölçeğinden aldıkları ortalama puanlar hem haftalık antrenman saati hem de haftalık antrenman gününe göre anlamlı bir farklılık göstermiştir. Sosyal etkinliklere katılmak, yaşam becerisi üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir. Katılımcıların kinestetik zekâları ve yaşam becerileri arasında orta düzeyde pozitif yönde istatistiksel açıdan anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Haftada 21 saat ve 7 gün antrenman yapan katılımcıların kinestetik zekâları ve yaşam becerileri; haftada 4-20 saat ve 3-6 gün arasında antrenman yapan katılımcılara kıyasla daha gelişmiştir ve aradaki bu fark istatistiksel açıdan manidardır. Katılımcıların yaşam becerileri ve kinestetik zekâları; cinsiyet, boy, kilo, judo yapma yılı, milli olması, ulusal başarıları, sosyal etkinliklere katılımı, sanal ortamda ve TV başında geçirdiği süre, baba-anne eğitim durumu ve akademik başarı düzeylerine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Sonuç olarak; judo sporu bireylerin kinestetik zekâ ve yaşam becerileri üzerine olumlu katkı sağladığı söylenebilir. Bunun yanında bu katkının çeşitli faktörlere göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of judo on kinesthetic intelligence and life skills in terms of various variables. The study data were collected in Turkey Juniors Judo Championship. In the study,“Kinesthetic Intelligence Fields Assessment Scale”and“The Effect of Sports on Life Skills Scale”within the“Multiple Intelligence Fields Assessment Scale”were used as data collection tools. The data were analyzed with the Statical Package for Social Sciences program. Data were analyzed using frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation and basic descriptive techniques. In addition, the t-test was used to compare the data of two independent groups. According to the findings of the research; the average scores of the athletes practicing judo sport from the life skills scale based on the age variable have a significant effect. The mean scores of judo athletes from the kinesthetic intelligence scale showed a significant difference according to the status of winning international success. The mean scores of the athletes from the kinesthetic intelligence and life skills scale showed a significant difference according to both weekly training hours and weekly training days. Statistically significant relationships were found between participants' kinesthetic intelligence and life skills at a moderate positive level. The kinesthetic intelligence and life skills of the participants who trained 21 hours and 7 days a week improved more than the participants who train 4-20 hours and 3-6 days a week, and this difference is statistically significant. Life skills and kinesthetic intelligence of the participants did not show a statistically significant difference according to gender, height, weight, years of practicing judo, nationality, national achievements, participation in social activities, time spent in virtual environment and in front of TV, parental education level and academic achievement levels. As a result, it can be said that judo sport contributes positively to individuals' kinesthetic intelligence and life skills. In addition, this contribution may vary according to various factors.