Yaşlıların dijital teknolojileri kullanma düzeylerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 844415
  2. Yazar: MEHMET ALİ ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP SOFUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Geriatri, Science and Technology, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlanma, Teknoloji, Sosyalleşme, Dijital Cihaz, Dijital Göçmen, Aging, Technology, Socialization, Digital Device, Digital Immigrant
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yaşlanma insan doğası için olağan bir süreçtir. Yaşlanma sürecinde olan kişide fizyolojik, bilişsel, sosyal değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Meydana gelen bu değişiklikler bireyi toplumsal ve kişisel olarak etkilemektedir. Fiziksel olarak yavaş yavaş geriye doğru giden bireyde hareket kısıtlılığı ortaya çıkmakta bu da başta bireyin ihtiyaçlarını karşılamasını zorlaştırmakta aynı zamanda sosyalleşmesine de engel olmaktadır. İnsan sosyal bir varlıktır ve sosyalleşmenin engellenmesi oldukça zor bir durumdur. Yaşlılık sürecinde ortaya çıkan tüm bu olumsuz etkenler 65 yaş ve üzeri kişilerin hayatlarına dijital teknolojilerin hızlı bir giriş yapmasına neden olmuştur. Özellikle pandemi süreci ile birlikte birçok kısıta maruz kalan 65 yaş ve üzeri kişiler için dijital teknolojiler adeta bir kurtarıcı olmuştur. Yaşlı bireylerin sağlık, iletişim, sosyalleşme, alışveriş gibi birçok alanda hayatlarında önemli bir yer tutan dijital teknolojilerin yaşlı bireyler ile etkileşiminin ölçülmesi ve ortaya çıkacak problemlerin çözümlenmesi oldukça önemlidir. Özellikle yaşlı bireylere özel üretilen dijital cihazların sayılarının daha da artması ve uygulamaların yaşlı bireylere özgü olması gerekmektedir. Yapmış olduğumuz çalışmada 65 yaş ve üstü 398 bireye uygulanan anket sonucunda dijital teknolojiler ne oranda ve hangi amaçla kullandıklarını tespit etmeye çalıştık. Dijital göçmen statüsünde yer alan 65 yaş ve üzeri bireyler her ne kadar dijital teknoloji konusunda endişeleri bulunsa da dijital teknoloji birçok alanda günlük aktivitelerine katkı sağlayarak yaşamlarını kolaylaştırmakta, bağımsız, aktif ve hareketli bir hayat sürdürmelerine yardımcı olmaktadır. Çalışmanın sonucunda edinilen veriler ve doneler dahilinde 65 yaş ve üzeri yaş grubundaki bireylerin dijital teknolojileri nasıl daha aktif kullanabileceği konusunda birinci ağızdan edinilen fikirler sonraki aşamalarda yaşlı bireylerin dijital teknolojiler ile ilişkisine ışık tutmayı ve dijital teknolojilerin gelişiminde yaşlı bireylerin ihtiyaçlarının da göz önünde tutulmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aging is a usual process for human nature. Physiological, cognitive, and social changes occur in the person who is in the process of aging. These changes occur socially and personally. In the individual who is physically slowly going backward, the limitation of movement occurs, making it difficult for the individual to meet his needs, but also preventing his socialization. Human being are a social being and it is quite difficult to prevent socialization. All these negative factors that emerged in the old age process caused people aged 65 and over to make a quick introduction to digital technologies in their lives. Digital technologies have been a savior, especially for people aged 65 and over, who have been exposed to many restrictions with the pandemic process.It is very important to measure the interaction of digital technologies, which have an important place in the lives of older individuals in many areas such as health, communication, socialization and shopping, and to solve problems that will arise. The number of digital devices produced specifically for older individuals should increase further and applications should be specific to older individuals. In our study, we tried to determine the extent and for what purpose they use digital technologies due to a survey applied to 398 individuals aged 65 and over. Although individuals aged 65 and over with have digital immigrant status have concerns about digital technology, digital technology makes their lives easier by contributing to their daily activities in many areas, independent, helps them lead an active and active life. First-hand ideas on how individuals aged 65 and over can use digital technologies more actively within the data and frosts acquired as a result of the study shed light on the relationship of older individuals with digital technologies in the later stages and aims to ensure that the needs of older individuals are also considered in the development of digital technologies.