Azot konsantrasyonlarının mikroalg gelişimi ve biyokimyasal kompozisyonu üzerine etkisi
Effect of nitrogen concentrations on microalgae growth and biochemical composition
  1. Tez No: 844445
  2. Yazar: SOLMAZ KARABULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM AYDIN, PROF. DR. İLKAY AÇIKGÖZ ERKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Monoraphidium contortum, Azot sınırlaması, Biyomas, Lipit, Monoraphidium contortum, Nitrogen limitation, Biomass, Lipid
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, Monoraphidium contortum türü kullanılarak bir besi ortamında farklı konsantrasyonlardaki azot miktarlarının biyokütle artımı ve hücre içi biyokimyasal komposizyonunda meydana getirdiği değişiklikler incelenmiştir. Monoraphidium contortum türü, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Kültür Koleksiyonundan temin edilmiştir. BG-11 besin ortamı % 0 N, % 25 N, % 50 N, % 75 N ve % 100 N olacak şekilde 5 farklı azot konsantrasyon modifikasyonu uygulanmıştır. Yetiştirilen kültürlerden 250 mL alınarak, söz konusu 5 farklı modifiye BG-11 besi ortamına ekimleri yapılmıştır. Kültürler 23±2°C sıcaklıkta, 16:8 aydınlık/karanlık fotoperyodunda (50 μmol m-2 s-1) yetiştirilmiştir. Biyomas gelişiminin incelenmesinde, hücre yoğunlukları, kuru ağırlık, klorofil-a, karotenoid ve yağ asidi tespitleri yapılmıştır. Monoraphidium contortum'un maksimum yüzde lipit içeriği % 32.11 ile (% 50 N) ortamında yetişen kültürden elde edilirken en düşük lipit miktarı ise (% 100 N) ortamında % 14.56 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the changes in biomass increase and intracellular biochemical composition caused by different concentrations of nitrogen in a nutrient medium using the Monoraphidium contortum species were examined. Monoraphidium contortum species was obtained from Kırşehir Ahi Evran University Cultural Collection. 5 different nitrogen concentration modifications were applied to the BG-11 nutrient medium as 0 % N, 25 % N, 50 % N, 75 % N and 100 % N. 250 mL of the grown cultures were taken and planted in 5 different modified BG-11 nutrient media. Cultures were grown at 23±2°C in a 16:8 light/dark photoperiod (50 μmol m-2s-1). In examining biomass development, cell densities, dry weight, chlorophyll-a, carotenoids and fatty acids were determined. While the maximum percentage lipid content of Monoraphidium contortum was obtained from the culture grown in (50 % N) medium of 32.11%, the lowest lipid amount was determined as 14.56 % in (100 % N) medium.