Kekemelik olgularında PANS/PANDAS'ın yeri ve klinik önemi
The place and clinical importance of PANS/PANDAS in stuttering cases
- Tez No: 844487
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERİHAN ÇAM RAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: inflamasyon, kekemelik, komorbidite, PANDAS, PANS, comorbidity, inflammation, stuttering, PANDAS, PANS
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: PANS/PANDAS tanısı olan bireylerde önceki raporların çoğunda konuşma ilgi odağı değildir. Çalışmamızda PANS/PANDAS eş tanısı olan ve olmayan kekemelik tanılı olguların değerlendirilerek olası farklılıklarının araştırılması ve inflamasyon ile kekemelik ilişkisinin değerlendirmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğinde 2012-2022 tarihleri arasında kekemelik tanısı alan 2-17 yaş aralığındaki 79'i kız ve 298'i erkek olmak üzere toplam 377 olgu alındı. Olguların ve ailelerin immünolojik fonksiyonları değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS Statistics Versiyon 20.0 programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmanın sonucunda PANS/PANDAS alt grubundaki olgularda ve ailelerinde alerji, astım, otoimmün/romatolojik hastalık tanısı ile olgularda adenoid hipertrofisi, adeno/tonsillektomi öyküsünün, bir yılda geçirilen enfeksiyon sayısı, enfeksiyon geçirme ile kekemeliğin eş zamanlı alevlenmesinin ve komorbidite oranının daha sık olduğu görüldü. Sonuç: Ailesinde obsesif kompulsif bozukluk ve/veya tik bozukluğu tanısı olan olguların olmayanlara göre PANS/PANDAS olma riskinin yaklaşık 9 kat daha fazla olduğu, yılda 5 veya daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren olguların geçirmeyenlere göre PANS/PANDAS olma riskinin yaklaşık 3 kat daha fazla olduğu, alerji ve/veya astım öyküsü olan olguların olmayanlara göre PANS/PANDAS olma riskinin yaklaşık 2 kat daha fazla olduğu ve psikiyatrik komorbid tanısı olan olguların olmayanlara göre PANS/PANDAS olma riskinin yaklaşık 3 kat daha fazla olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Speech is not the focus of attention in most previous reports in individuals with PANS/PANDAS. In our study, we aimed to evaluate stuttering cases with and without PANS/PANDAS comorbidity, to investigate possible differences and to evaluate the relationship between inflammation and stuttering. Methods: A total of 377 cases (79 girls and 298 boys) between the ages of 2-17 years, who were diagnosed with stuttering in Çukurova University Faculty of Medicine, Child and Adolescent Mental Health and Diseases clinic between 2012 and 2022 were included in our study. Immunological functions of the cases and their families were evaluated. IBM SPSS Statistics Version 20.0 programme was used for statistical analysis of the data. Results: As a result, it was observed that the diagnosis of allergy, asthma, autoimmune/rheumatological disease was more frequent in the PANS/PANDAS subgroup and in their families, and adenoid hypertrophy, history of adeno/tonsillectomy, number of infections in a year, simultaneous exacerbation of stuttering with infection, and comorbidity rate were more frequent in the cases. Conclusion: Patients with a family history of obsessive-compulsive disorder and/or tic disorder were approximately 9 times more likely to have PANS/PANDAS than those without, patients with 5 or more upper respiratory tract infections per year were approximately 3 times more likely to have PANS/PANDAS than those without, patients with a history of allergy and/or asthma were approximately 2 times more likely to have PANS/PANDAS than those without, and patients with psychiatric comorbid diagnoses were approximately 2 times more likely to have PANS/PANDAS than those without.