Türk, Rus ve Kazak hukuku bakımından noterlik sistemleri
Notary systems in terms of Turkish, Russian and Kazakh law
  1. Tez No: 844508
  2. Yazar: KULYAMI MURTAZINA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ÖZEKES
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Noter, noterlik, noterin sorumluluğu, Latin tipteki noterlik, Notary, Notariat, responsibility of a notary, notariat of the Latin type
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
Türkiye'de noter bir kamu hizmetidir. Kazakistan ve Rusya'nın hem kamu hem de özel noterleri var. Bu ülkelerde noterler hukuk sisteminde önemli bir rol oynamaktadır. Noterlerin temel işlevi, belgeleri tasdik etmektir. Böylece, aksi ispatlanana kadar, noter tasdikli belgeler kesin kanıt niteliğinde olur. Türkiye, Rusya Federasyonu ve Kazakistan'daki noterler Latin tipi noterler olduklarından, noterler, noterlik faaliyetlerinde Latin noterlerin ilkelerine göre yönlendirler. Bir yandan, noter, kendisine noterlik işlemlerini yapma yetkisi veren devletin bir temsilcisidir ve diğer yandan noter, kendisi ve imzalamaya yetkili çalışanları tarafından noterlik işlemlerinin yerine getirilmesinden şahsen sorumludur. Günümüzde elektronik noter kullanımının hızla gelişmesi şüphesiz Türkiye, Kazakistan ve Rusya Federasyonu ekonomilerinin hızla gelişmesine yol açmaktadır. Türkiye, Kazakistan ve Rusya Federasyonu'nda noterler üzerindeki kontrol organları hem adalet organları hem de noter odalarıdır. Çalışmamızda, Türkiye, Kazakistan ve Rusya Federasyonu noter sisteminin temel özellikleri incelenmektedir. Doktora tezinin konusunu araştırmak için modern bilimsel yöntemler kullanılmıştır. Kanaatimce, bu üç ülkedeki noterlerlik sistemlerinin incelenmesi sonuçta ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi açısından iyi sonuçlar verecektir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, a notary is a public service. Kazakhstan and Russia have both public and private notaries. In these countries, notaries play an important role in the legal system. The main function of notaries is to certify documents. Thus, notarised documents are conclusive evidence until proven otherwise. Since notaries in Turkey, the Russian Federation and Kazakhstan are Latin notaries, notaries are guided in their notarial activities by the principles of Latin notaries. On the one hand, the notary is a representative of the state, which authorises him to perform notarial acts, and on the other hand, the notary is personally responsible for the performance of notarial acts by him and his employees authorised to sign. The rapid development of the use of electronic notaries today undoubtedly leads to the rapid development of the economies of Turkey, Kazakhstan and the Russian Federation. The bodies of control over notaries in Turkey, Kazakhstan and the Russian Federation are both justice bodies and notary chambers. In our study, the main features of the notary system of Turkey, Kazakhstan and the Russian Federation are analysed. Modern scientific methods were used to research the topic of the doctoral thesis. In my opinion, the study of the notary systems in these three countries will ultimately give good results in terms of the development of economic cooperation between the countries.