Türk, Rus ve Kazak hukuku bakımından arabuluculuk
Mediation in Turkish, Russian and Kazakh law
  1. Tez No: 844513
  2. Yazar: ORYMBEK TOIKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ÖZEKES
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Hukuku, Rus Hukuku, Kazak Hukuku, Arabuluculuk, Turkish Law, Russian Law, Kazakh Law, Mediation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
Arabuluculuk, bir çatışmanın ortaya çıkabileceği hemen hemen tüm alanlarında uygulanabilmesine rağmen, modern dünyada, arabuluculuk gibi anlaşmazlıkların (çatışmaların) mahkeme öncesi barışçıl çözümü için alternatif yöntemler hala tam olarak kullanılmamaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye, Rusya ve Kazakistan hukukunda arabuluculuğu incelemektir. Çalışmada, arabuluculuğun bir uyuşmazlık çözme yolu olarak tanımlanması ile Türkiye, Rusya ve Kazakistan hukukundaki özel uygulamasını ortaya çıkarmak hedeflenmektedir. Yakın zamana kadar, bu çalışma konusunu oluşuran ülkelerde arabuluculuk yerine dava açması tercih edilmekteydi. Ancak ilgili ülkelerde arabuluculuk alanındaki mevzuatın gelişmesiyle birlikte arabuluculuk, uyuşmazlıkları (çatışmaları) çözmenin alternatif yollarından biri olarak giderek yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Arabuluculuğun faydalarından biri zamandan ve paradan tasarruf etmektir. Ayrıca, arabuluculuğun taraflarının uyuşmazlığın çözüm arayışındaki aktif konumu, taraflar için karşılıklı yarar sağlayan bir çözüm bulma şansını artırmaktadır. Arabuluculuk prosedürü, tarafların gönüllülüğü, gizliliği, işbirliği ve eşitliği, arabulucunun tarafsızlığı ve bağımsızlığı ilkeleri temelinde tarafların karşılıklı iradesi ile yürütülür. Çalışmanın asıl amacı Türkiye, Rusya ve Kazakistan hukuku örneğini kullanarak, uyuşmazlıkların çözümünde yeni bir yol olarak arabuluculuğun incelenmesidir. Doktora tezinin konusunu araştırmak için modern bilimsel yöntemler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although mediation can be applied in almost all areas where a conflict may arise, in the modern world, alternative methods for the peaceful settlement of disputes (conflicts) before a trial, such as mediation, are still not fully used. The aim of this study is to examine mediation in the law of Turkey, Russia and Kazakhstan. In the study, it is aimed to define mediation as a way of dispute resolution and to reveal its special application in the law of Turkey, Russia and Kazakhstan. Until recently, it was preferred to file lawsuits instead of mediation in the countries that constitute the subject of this study. However, with the development of legislation in the field of mediation in the relevant countries, mediation has become increasingly widely used as one of the alternative ways to resolve disputes (conflicts). One of the benefits of mediation is to save time and money. In addition, the active position of the parties to the mediation in the search for a solution to the dispute increases the chances of finding a mutually beneficial solution for the parties. The mediation procedure is carried out by the mutual will of the parties on the basis of the principles of voluntariness, confidentiality, cooperation and equality of the parties, impartiality and independence of the mediator. The main purpose of the study is to examine mediation as a new way to resolve disputes using the example of the law of Turkey, Russia and Kazakhstan. Modern scientific methods have been used to investigate the subject of the doctoral thesis.