Türk, Rus ve Kazak Hukukunda tacir yardımcıları
The agents i̇n Turki̇sh, Russi̇an and Kazakh Laws
- Tez No: 358625
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÇELEBİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırma, Aracılık, Tacir, Tacir yardımcıları, Tek satıcılık sözleşmesi, Comparison, Procuration, Merchant, Agents, Exclusive distributorship agreement
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bildiğimiz gibi dünya ticareti büyük oranda üretici ile tüketici arasında tacire bağımlı ya da bağımsız olarak hareket eden aracıların faaliyetlerine dayanmaktadır. Bu sebepten dolayı tez çalışma konusu olarak Türk, Rus ve Kazak hukukunda tacir yardımcıları seçilmiştir. Böyle bir konuyu araştırırken, Türk, Rus ve Kazak hukukunda tacire bağımlı ya da bağımsız olarak hareket eden aracılarının farklı isimleri taşıdığını gördük. Ve bu nedenle tezimizin hazırlığı sırasında Türk hukukunda bu tür aracılar için kullanılan isimler esasa alınacaktır. Bu tez, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümde üç faklı hukuk sisteminde ticari temsilcinin, ticari vekilin, pazarlamacının, acentenin, simsarın, komisyoncunun ve taşıma işleri komisyoncusunun tanımı, atanması, hakları ve borçları, temsil yetkisi, yükümlülüğü, sözleşmelerin şekli ve sona ermesi gibi durumlar karşılaştırılarak incelenecektir. Üçüncü bölümde Türk, Rus ve Kazak doktrininde son yıllarda bir gereksinim olarak ortaya çıkan tek satıcı ve tek satıcılık sözleşmesinin tanımı, unsurları, hukuki niteliği, tarafların hak ve yükümlülükleri, tek satıcılık sözleşmesinin sona ermesi konuları karşılaştırılarak incelenecektir. Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
As we know, the world trade mainly depends on the activities of agents dependent or independent from merchants acting as a bridge between the manufacturers and consumers. Therefore, the Agents in Turkish, Russian and Kazakh laws is chosen as the thesis subject. While, analyzing such a subject, we see the agents dependent or independent from merchants acting as a bridge between the manufacturers and consumers have different names and so the names used for these agents in Turkish law shall be taken into consideration. This thesis is consisted of three chapters and a conclusion. In the First and Second chapters, the definitions, assignments, rights and liabilities, representative authorities, responsibilities of the marketer, middleman, broker, commercial representative, commercial agent, agency and freight forwarder and forms and terminations of their contracts will be taken into consideration. In the Third chapter, the definitions, issues, legal characteristics, the rights and liabilities of the parties of the exclusive vendor and exclusive distributorship agreements and termination of exclusive distributorship agreements which have recently arisen as a necessity in the Turkish, Russian and Kazakh doctrines will be compared and taken into consideration. Bilim Kodu: