Kadın futbolcularda hazırlık döneminde uygulanan farklı yüksek şiddetli aralıklı antrenman metotlarının VO2max, anaerobik eşik ve izokapnik tamponlama periyodu parametrelerine etkisi
The effect of different high-intensity interval training methods applied during the preparation period in female football players on VO2max, anaerobic threshold and isocapnic buffering period parameters
  1. Tez No: 844520
  2. Yazar: ÖMER AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA KIZILET
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Futbolcu, Maksimal Oksijen Alımı, Anaerobik Eşik, İzokapnik Tamponlama Periyodu
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Yaptığımız bu çalışmada kadın futbolculara hazırlık döneminde uygulanan yüksek şiddetli aralıklı antrenmanlardan Eurofit ve Grid uygulamalarının maksimal oksijen tüketimi, anaerobik eşik ve izokapnik tamponlanma periyodu değerlerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya lisanslı olarak futbol oynayan toplamda 20 gönüllü kadın futbolcu katılmıştır. Futbolcuların kardiyopulmoner egzersiz test değerlerini belirlemek için şiddeti giderek artan egzersiz test protokolü, maksimum aerobik hızlarını belirlemek için ise 30-15IFT koşu testi uygulanmıştır. Verilerin normallik analizi için Shapiro-Wilk testi uygulanmıştır. Normallik dağılımına göre, iki farklı uygulamanın ön ve son test sonuçlarını karşılaştırmak için bağımlı gruplarda t-testi, çalışma yöntemleri arasındaki farklılığı karşılaştırmak için ise bağımsız gruplarda t-testi uygulanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 24.0 programında yapılmıştır. Anaerobik ve solunumsal eşik değerlerinin tespiti için ise SigmaPlot programı (SigmaPlot 12,0) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmadan elde edilen bulgulara göre grid ve eurofit grubundaki kadın futbolcuların gruplar arası anaerobik eşik kalp atım hızı parametresi ön test ve son test sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılığın olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç: Hazırlık döneminde uygulanan yüksek şiddetli aktif dinlenmeli grid antrenman yönteminin yüksek şiddetli pasif dinlenmeli eurofit antrenman yöntemine göre kadın futbolcuların aerobik ve anaerobik kapasitelerini geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study; examine the effects of Eurofit and Grid applications, which are high-intensity interval training applied to female football players during the pre-season, on the values of maximal oxygen uptake, anaerobic threshold and isocapnic buffering period. Materials and Methods: 20 licensed volunteer female football players participated in the research. To determine the cardiopulmonary exercise test values of the group, an exercise test protocol with increasing intensity was applied, and the 30-15IFT running test was applied to determine the maximum aerobic speed. Shapiro-Wilk test was applied for normality analysis of the data. T-test was applied to the dependent groups to compare the pre-test and post-test values of the two different applications, and a t-test was applied to the independent groups to compare the differences between the study methods. Statistical analyses were performed using SPSS 24.0. Anaerobic and respiratory threshold values were determined using SigmaPlot (12.0).