Kültürel çalışmalar ekseninde Azerbaycan izlerkitlesinin Türk televizyon programlarını izleme pratikleri
Azerbaijani TV viewers' practices of watching Turkish television programs in the context of cultural studies
- Tez No: 844649
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHİT İLHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan İzlerkitlesi, Kültürel Çalışmalar, Alımlama Pratiği, Türk Televizyonları, Azerbaijani Audience, Cultural Studies, Reception Practices, Turkish Televisions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Azerbaycanlı izleyicilerin Türkiye'de yayın yapan televizyon kanallarını izleme pratiklerine ilişkin alımlama süreçlerinin Kültürel Çalışmalar bağlamında incelenmesi, bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda, Kültürel Çalışmalar geleneğinde yer alan izleyici merkezli alımlama yöntemiyle, Azerbaycan'ın farklı şehirlerinde yaşayan ve Türk televizyon programlarını izleyen katılımcıların, bu programlara ilişkin geliştirdiği alımlama şekilleri incelenmiştir. İzlerkitle alımlama araştırmalarında kullanılan egemen, müzakereli ve karşıt okuma biçimlerinin tespitini gerçekleştirmek amacıyla, Azerbaycanlı izleyicilerin izledikleri içerikler bağlamında anlam üretme ve alımlama pratiklerine ilişkin veri elde etmek üzere, toplamda 36 katılımcıdan oluşan 4 farklı odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiş; elde edilen bulgular temalar halinde derlenerek, alımlama biçimleri incelenmiştir. Sonuç olarak çalışmada, televizyon aracılığıyla izlenen farklı içeriklerin izleyiciler tarafından çeşitli okumalar yoluyla alımlandığını ortaya koymuştur. Türk televizyon programlarının çok farklı türlerini yakından takip ettiği anlaşılan Azerbaycanlı izleyicilerin, bu programlar aracılığıyla Türk dilini öğrenme, Türk kültürüne ilişkin bilgiler edinme, haber alma, turizm etkinliklerinde seçenek oluşturma, dini inançlar bağlamında bilgilenme süreçlerinde alımlama gerçekleştirdikleri anlaşılmış; araştırmanın genelinde ise katılımcı bir okuma tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to examine the reception processes of Azerbaijani television viewers regarding the watching practices of television channels broadcasting in Turkey in the context of Cultural Studies. In this context, with the audience-centered reception method in Cultural Studies tradition, the reception forms developed by the participants living in different cities in Azerbaijan and watching Turkish television programs were examined. In order to determine the dominant, deliberative and oppositional perception styles used in audience reception research, 4 different focus group interviews with a total of 36 participants were held in order to obtain data on the meaning-making and reception practices of Azerbaijani audiences in the context of the content they watch. The findings were compiled into themes and the viewers' reception styles were examined. As a result, the study revealed that different contents watched through television are received by the audience through various reception structures. It was noted that Azerbaijani viewers, following a wide range of Turkish television programs, realized the reception in the processes of learning the Turkish Language, acquiring information about Turkish Culture, following news, creating options in tourism activities, and being informed in the context of religious beliefs through these programs, all in all, majority of pariticipants were found to be practicing dominant reading.