Puberte Prekoks tanılı kız çocuklarında paraoksonaz enzim aktivitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of paraoxonase enzyme activity in girls diagnosed with Puberty Precox
  1. Tez No: 844729
  2. Yazar: TUĞÇE ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ATAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Erken ergenlik, puberte prekoks, paraoksonaz enzim, PON-1, Early puberty, precocious puberty, paraoxonase enzyme, PON-1
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Paraoksonaz-1 (PON-1) enzimi, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) ilişkili bir enzim olup esteraz ve laktonaz aktivitesine sahiptir. PON-1 enziminin ilk tanımlanması organofosfor zehirlenmesine karşı önleyici bir adım olarak belirlenmesiyle olmuştur. PON-1 geninin kodlama (Q192R, L55M) bölgesinde ve promotor (T108C) bölgesindeki kalıtımsal polimorfizmler sonucu enzimin aktivitesi değişebilmektedir. Kardiyovasküler hastalıklar ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığın oluşum mekanizmasında rol oynayan bu enzim oksidatif strese karşı antioksidan olarak da görev yapmaktadır. Çalışmamızda puberte prekoks ile paraoksonaz enzim aktivitesi arasındaki ilişkiyi belirlemeyi hedefledik. Literatüre bakıldığında paraoksonaz enzim aktivitesinin çeşitli hastalıklarla olan ilişkisinin araştırılmış olduğunu fakat puberte prekoks ile ilgili daha önce yapılmış bir çalışma olmadığı görüldü. Bu nedenle bu çalışmada paraoksonaz enzim aktivitesinin, puberte prekoks ile olan ilişkisini belirlemeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel olarak planlanmıştır. 01/08/2022-01/05/2023 tarih aralığında, Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Polikliniklerine erken ergenlik şikayeti ile başvuru yapan 0-18 yaş aralığındaki kız çocuklarının poliklinik kontrolünde rutin olarak istenen kanlardan öncelikli istem testleri çalışılması sonrasında artan kan numunelerinde PON-1 enziminin aktivitesi spektrofotometrik yöntem ile tayin edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza 70 puberte prekoks tanılı kız çocuğu dahil edildi. Bu kız çocuklarının yaş ortalaması 9,07 (4,53:17,10) yıldı. Hastaların başvuru şikayetlerinin dağılımı sırası ile 29 kişi (%41,43) meme büyümesi, 24 kişi (%34,29) pubik bölgede kıllanma, 11 kişi (%15,7) hem pubik kıllanma hem de meme büyümesi, 6 kişi (%8,57) adet olma idi. Çocukların muayene ve tetkiklerinin bitiminden sonra koyulan tanıların dağılımı sırasıyla santral erken ergenlik 46 kişi (% 65,71), prematür pubarş 15 kişi (% 21,42), prematür telarş 9 kişi (% 12,85) idi. Tanı gruplarına göre şikayet başlangıç yaş medyanlarının dağılımı farklılık göstermektedir. Medyan yaş (min:maks) dağılımı henüz tedavi almayan SPP'de 7,50 (2,50:10,90) yaş, tedavi alan SPP'de 7,70 (0,50:9,98) yaş, prematür telarşta 7,70 (7,10:7,90) yaş, prematür pubarşta 7,20 (3,30:7,90) yaştır. Normalin varyantlarını içeren ve tedavi uygulanması gerekmeyen prematür pubarş grubunun şikayet başlangıç yaşlarının daha düşük olduğu görülmektedir. PON-1 aktivitesi ile kilo persentil, kemik yaşı, pubarş evreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır (sırasıyla p=0,001, r=-0,310; p=0,009, r=-0,383; p=0,005, r=-0,329). PON-1 aktivitesi ile boy persentil, hedef boy persentil, şikâyet başlangıç yaşı, takvim yaşı, telarş evresi, LH düzeyi, estradiol düzeyi, LF/FSH oranı, B12 düzeyi, 25-OH-D, ferritin, Hb, anne menarş yaşı değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Kontrol grubuna kıyasla, hasta bireylerde PON1 aktivitesinin yüksek olduğu bulundu. Sonuç: Paraoksonaz enzim aktivitesinin puberte prekoks ile olan ilişkisini belirlemeyi amaçladığımız ve daha önce literatürde benzeri bir çalışmanın olmadığını gördüğümüz çalışmamızda PON-1 enzim aktivitesi bakımından henüz tedavi almayan SPP, tedavi alan SPP, prematür telarş, prematür pubarş ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p=0,453). PON-1 enzim aktivitesi ile kilo persentil, kemik yaşı, pubarş evreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü bir ilişki olduğu görülmektedir. Paraoksonaz enzimi ile puberte prekoks, kemik yaşı, pubarş arasındaki ilişkinin araşırılmasına yönelik daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Paraoxonase-1 (PON-1) enzyme is a high-density lipoprotein (HDL)-related enzyme and has esterase and lactonase activity. The first identification of the PON-1 enzyme was as a preventive step against organophosphorus poisoning. The activity of the enzyme may change as a result of genetic polymorphisms in the coding (Q192R, L55M) region and promoter (T108C) region of the PON-1 gene. This enzyme, which plays a role in the formation mechanism of many diseases, especially cardiovascular diseases and cancer, also functions as an antioxidant against oxidative stress. In our study, we aimed to determine the relationship between precocious puberty and paraoxonase enzyme activity. When we looked at the literature, it was seen that the relationship between paraoxonase enzyme activity and various diseases has been investigated, but there is no previous study on pre-puberty. Therefore, in this study, we aimed to determine the relationship between paraoxonase enzyme activity and precocious puberty. Methods: This study was planned as cross-sectional. Between 01/08/2022 and 01/05/2023, the rate of increase after the primary demand tests from the blood requested routinely in the policlinic control of girls aged 0-18 who applied to Balıkesir University Health Practice and Research Hospital Pediatric Endocrinology Polyclinics with the complaint of precocious puberty. The activity of PON-1 enzyme in blood samples was determined by spectrophotometric method. Results: 70 girls diagnosed with precocious puberty were included in our study. The mean age of these girls was 9.07 (4.53:17.10) years. The distribution of the complaints of the patients was respectively 29 (41.43%) breast enlargement, 24 (34.29%) pubic hair growth, 11 (15.7%) both pubic hair and breast enlargement, 6 (8.57 %) was menstruation. The distribution of diagnoses made after the examination and examination of the children were 46 (65.71%) with central precocious puberty, 15 (21.42%) with premature pubarche, and 9 (12.85%) with premature thelarche. The distribution of the median age of onset of complaints differs according to the diagnosis groups. Median age distribution (min:max) is 7.50 (2.50:10.90) years in SPP without treatment; 7.70 (0.50:9.98) years in SPP receiving treatment; 7.70 (7.10:7.90) years in premature thelarche; In premature pubarche, it is 7.20 (3.30:7.90) years old. It is seen that the age of onset of complaints is lower in the premature pubarche group, which includes variants of the normal and does not require treatment. It is observed that there is a statistically significant negative relationship between PON-1 activity and weight percentile, bone age, and tanner stage pubarche (p=0.001, r=-0.310; p=0.009, r=-0.383; p=0.005, r=- respectively). 0.329). There is no statistically significant relationship between Pont 1 activity and height percentile, target height percentile, age at complaint onset, calendar age, tanner stage thelarche, LH level, estradiol level, LF/FSH, B12 level, 25 OH vitamin D, ferritin, Hb, maternal age at menarche. Compared to the control group, PON1 activity was found to be higher in sick individuals. Conclusion: In our study, in which we aimed to determine the relationship between paraoxonase enzyme activity and precocious puberty and saw that there was no similar study in the literature before, there was no statistically significant difference in PON-1 activity between the untreated SPP, treated SPP, premature thelarche, premature pubarche and control groups (p = 0.453). More studies are needed to investigate the relationship between paraoxonase enzyme and precocious puberty, bone age, and pubarche.