Baziler arter morfolojisinin pons infarkları üzerine etkisi
The effect of basilar artery morphology on pontine infarcts
- Tez No: 844730
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP TANRIVERDİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İnme, Pons İnfarktı, Baziler Arter, Morfoloji, Stroke, Pontine infarction, Basilar Artery, Morphology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: Vertebrobaziler arter, iki taraflı vertebral arter ve baziler arterin birleşimidir. Baziler arter, pontomedüller bileşkede iki taraflı vertebral arterlerin birleştiği yerden uzanır ve ponto-mezensefalik bileşkede sonlanır. İntrakraniyal vertebral arterlerin geometrisine ve arteriyel kıvrımlılığın görülme sıklığına bağlı olarak baziler arter değişken seyir paternleri sergileyebilir. Bu morfolojik değişiklik, infarkt gelişimini tetikleyerek ve dolayısıyla vasküler patoloji riskini artırarak arka dolaşım bölgesindeki kan akışının hemodinamiği üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bu çalışmada baziler arter morfolojisinin akut izole pons infarktları gelişimine etkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 01.12.2018- 01.08.2022 tarihleri arasında akut izole pons infarktı tanısı ile yatırılarak tetkik edilen 80 hasta ve kontrol grubu olarak polikliniğe başvuran ve izole vertigo tanısı olan 59 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Her iki gruptaki hastaların demografik verileri, komorbid hastalıkları, Kranyal MR, beyin boyun BT anjiografi görüntülemeleri elektronik ortamda tarandı. Bulgular: Pons infarktı tanılı hastaların yaş aralığı 24-89 (65,56± 13,45), kontrol grubunun yaş aralığı 36-79 (62,41 ± 0,59) idi. Pons infarktı gelişme ihtimalinin aterosklerotik risk faktörleri, geçirilmiş arka sistem infarktı varlığında arttığı saptandı. BA morfolojik tipleri içinde en sık C şeklinde varyasyon saptandı. Dominant VA'nın BA'yı lateral düzlemde karşı tarafa doğru itttiği görüldü. Bu durumun BA'nın C tipindeki morfolojisine katkı sağladığı düşünüldü. Kontrol grubunda BABM ort 4,44 mm iken, pons infarktı tanılı hastalarda ort 4,31mm idi. BAU, BABM, BA morfolojik tipinin pons infarktı gelişimi ile ilişkisi olmadığı görüldü. VBE'nin yüksek oranda pons infarktı gelişimi ile ilişkili olduğu saptandı. VA tortiyozitesinin pons infarktı gelişimi ile ilişkisi saptanmazken, pons infarktı olan hastalarda progresyon gelişiminde rol oynadığı saptandı. Sonuç: Pons infarktları sıklıkla küçük damar hastalığına bağlı gelişmektedir. Bu nedenle aterosklerotik risk faktörlerinin sıkı kontrolü önemlidir. BA'daki morfolojik değişiklikler sadece pons infarktlarında değil izole vertigo hastalarında da görülebilmektedir. Ancak VBE ve VA tortiyozitesinin tanınması primer proflakside önemli olabilir. Genetik ve ırka dayalı nedenlerle değişiklik gösteren VB sistem morfolojisine yönelik bu nedenlerin saptanması amacıyla daha geniş popülasyonlu çalışmalar planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The Effect Of Basilar Artery Morphology On Pontine Infarcts ABSTRACT Introduction: The bilateral vertebral artery and the basilar artery combine to form the vertebrobasilar system. The basilar artery originates at the pontomedullary junction, where the bilateral vertebral arteries confluence, and finishes at the ponto-mesencephalic junction. Course patterns of the basilar artery might vary depending on the anatomy of the intracranial vertebral arteries and arterial tortuosity. This morphologic distortion increases the risk of vascular diseases by causing the development of infarcts, which has a detrimental effect on the hemodynamic of blood flow in the posterior circulatory region. This study aimed to examine the effect of basilar artery morphology on the development of acute isolated pontine infarcts. Materials and method: Data of 80 patients who were hospitalized and examined with the diagnosis of acute isolated pontine infarction and 59 patients who applied to the outpatient clinic as a control group and were diagnosed with isolated vertigo were retrospectively examined were retrospectively examined. The patients' CT angiography images of the head and neck, cranial MRI, concomitant conditions, and demographic information were all electronically scanned. Results: Pontine infarction patients ranged in age from 24-89 (65.56± 13.45), while the control group included patients from 36-79 (62.41 ± 0.59). It was determined that the possibility of developing pontine infarction increased in the presence of atherosclerotic risk factors and previous posterior system infarction. Among the BA morphological types, the C-shaped variation was most frequently detected. It was observed that the dominant VA pushed the BA towards the opposite side in the lateral plane. It was thought that this situation contributed to the C-type morphology of BA. Patients with a diagnosis of pontine infarction had a mean BABM of 4.31 mm, compared to 4.44 mm in the control group. It was observed that BAU, BABM, BA morphological types had no relationship with the development of pontine infarction. It was determined that VBE was associated with a high rate of pontine infarction development. VA tortuosity was discovered to be involved in the progression of patients with pontine infarction, but it was not found to be connected to the formation of pontine infarction. Conclusion: Small vascular disease is a common cause of pontine infarcts. As a result, strict management of atherosclerotic risk factors is crucial. Pontine infarct patients and individuals with isolated vertigo can both exhibit morphological alterations in the BA. In primary prophylaxis, it may be crucial to acknowledge the tortuosity of VA and VBE. The causes of the diversity in VB system morphology, which can be attributed to both genetic and racial factors, should be investigated in larger population studies.